Curriculum Vitae (cv) schrijven - Solliciteren

Hoe schrijf je een perfecte foutloze curriculum vitae cvHoe schrijf je een goede pakkende curriculum vitae?

Het curriculum vitae (cv) is een vertaling van het Latijnse woord levensloop. In het cv geef je een samenvatting van genoten opleidingen, cursussen, werkervaring en overige activiteiten die je hebt uitgevoerd. Het gaat hierbij om relevante aspecten, je basisschool of zwemdiploma hoeven niet vermeld te worden.

Het cv is je visitekaartje en dient er netjes, verzorgd en overzichtelijk uit te zien. Voor het maken van een cv is het verstandig om eerst een basis cv te maken met alle gegevens die nodig zijn voor latere sollicitaties. Vanuit dit cv ga je bij iedere sollicitatie aan de slag. De lengte van dit basis cv is dus ook niet van belang. Bij elke sollicitatie ga je het cv op maat maken voor de betreffende functie en organisatie.

Punten waaraan het cv moet voldoen zijn:
1. Heldere, overzichtelijke en nette opzet
2. Korte en nauwkeurige beschrijving van zaken
3. Enkel relevante informatie
4. Correct, duidelijk en beknopt taalgebruik
5. Maximaal twee pagina’s (A4)
6. Geen fouten en zeker geen onwaarheden

Er is een onderscheid te maken in twee verschillende cv’s, namelijk het chronologische en het vaardigheden cv. In het chronologische cv wordt een opsomming gegeven van de opleidingen en werkervaring. Het vaardigheden cv geeft een weerspiegeling van jouw mogelijkheden, vaardigheden en directe ervaring. Dit cv is bruikbaar als je veel op contractbasis hebt gewerkt, een groot gat in je cv hebt of als je een carrièreswitch wilt maken.
 


Hoe beschrijf je je persoonlijke gegevens in een curriculum vitae?

Het cv begint met jouw persoonlijke gegevens, gebruikelijk om te vermelden zijn: voornaam, achternaam, adres, postcode, woonplaats, geboorteplaats, telefoonnummer, e-mailadres, burgerlijke staat, nationaliteit, rijbewijs.
 


Hoe beschrijf je je opleiding(en) in een curriculum vitae?

Onder dit kopje maak je een kort overzicht van de opleidingen. De hoogste opleidingsgraad is het belangrijkste en dient als eerste vermeld te worden. Daarnaast zorg je ervoor dat de opleidingen in omgekeerde chronologische volgorde vermeld worden dus de laatste opleiding als eerst. Ben je wat verder in je carrière en heb je veel opleidingen en cursussen gevolgd, dan is een complete lijst overbodig en noem je alleen de meest recente en relevante kwalificaties.

Bij afgeronde opleidingen dien je aan te geven wanneer je het diploma hebt behaald. Daarnaast geef je van iedere opleiding aan welk niveau het was (MBO, HBO, etc), de studierichting, de naam van de onderwijsinstelling en in welke jaren je de opleiding hebt gevolgd.

Beschik je over onvoldoende opleiding, zorg er dan voor dat de nadruk op werkervaring en praktische vaardigheden ligt. Als je er gekomen bent zonder opleiding breng dit dan positief.

Mocht je een buitenlandse opleiding hebben gevolgd, probeer dan de equivalent in Nederland vast te stellen en vermeld dit. Lukt je dit niet, meld dan de lengte van de opleiding, de vakken en de onderwijsinstelling.
 


Hoe beschrijf je je werkervaring in een curriculum vitae?

Maak een overzicht van de organisaties waar je hebt gewerkt en in welke periode dit was. Let er op dat stages en bijbanen onder een apart kopje vermeld worden. Als starter heb je natuurlijk nog niet zoveel ervaring en kun je goed verwijzen naar stages en bijbanen. Heb je in jouw bijbaan relevante ervaring opgedaan dan is het natuurlijk een ander geval en dien je dit onder werkervaring te vermelden.

Bij de werkervaring begin je met de meest recente functies die je hebt bekleed. Per functie geef je aan: de periode, de naam van de organisatie en de vestingsplaats, de functienaam en een omschrijving van deze functie met jouw verantwoordelijkheden. Eventueel kan je nog aangeven wat je binnen jouw functie hebt bereikt. De toelichting dien je in korte en heldere zinnen neer te zetten. Verdere toelichting kun je in een eventueel gesprek geven. Zorg ervoor dat je niet alleen een omschrijving van jouw functie en taken geeft, maar ook wat je bereikt hebt of de vaardigheden die je nodig hebt.
 


Hoe beschrijf je aanvullende informatie in een curriculum vitae?

In dit deel van het cv dien je alle relevante informatie op te geven die van belang is voor de functie of iets over jou als persoon zegt. Het gaat hierbij om de beheersing van vreemde talen en het niveau hiervan, beheersing van computerprogramma’s, bestuurlijke- en sportactiviteiten, hobby’s (alleen als hier voldoende ruimte voor is), persoonlijke eigenschappen en overige informatie die van belang kan zijn voor de betreffende functie.

Als laatste kun je enkele referenties opnemen met contactgegevens. Referenties zijn mensen die een nieuwe werkgever meer over jouw functioneren kunnen vertellen. Let er wel op dat je mensen die je als referentie opneemt, om toestemming vraagt zodat ze weten dat ze gebeld kunnen worden.
 


Voorkom deze veelgemaakte fout bij het schrijven van een cv

Curriculum vitae wordt in veel gevallen verkeerd afgekort. Wat is de juiste afkorting van curriculum vitae?
De juiste afkorting van curriculum vitae is cv, met kleine letters en zonder punten.

 

Op zoek naar nog meer sollicitatietips?

Dan ben je bij ons aan het goede adres!

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Aanmelden kandidaat

Wil jij dat wij op zoek gaan naar een vacature die bij jou past? Meld je dan aan via onderstaande button.
 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram