Verzuimbegeleiding

Iedereen is wel eens ziek en het werk is dan meestal goed op te vangen door collega's. Maar wat als het verzuim langer duurt en hierdoor werk blijft liggen, de druk op collega's en de leidinggevende toeneemt en jij te maken krijgt met de verplichtingen vanuit de Wet Verbetering Poortwachter (WvP)? Dan is een goede, actieve en correcte verzuimbegeleiding van essentieel belang. Een inefficiënte aanpak van verzuim kan namelijk leiden tot hoge (extra) kosten, frequent verzuim en een verzuimcultuur waarbij ook gezonde medewerkers overbelast raken en uitvallen. Reden genoeg om tijdig maatregelen te nemen tegen verzuim binnen uw organisatie, enkel verzekeren is namelijk niet voldoende!

Verzuim doelstelling formuleren
Ieder jaar komt deze vraagstelling voorbij en wij willen als ondernemer allemaal dat het percentage verzuim omlaag gaat. We stellen deze vraag al in het begin van het jaar, maar we weten nog lang niet wat het komende jaar voor ons in petto heeft. Laat staan dat we daar een percentage aan koppelen. Moeten we voor 5% gaan of toch 4,5 of 5,5% en als we nu toch bezig zijn waarom niet gewoon slechts 1%. Wij geloven zelf niet in deze arbitraire doelstelling, want het zegt eigenlijk zeer weinig over de werkelijkheid van het begrip verzuim. We weten namelijk nog niets over het verloop met betrekking tot het verzuim voor het komende jaar. Lees meer over evalueren ziekteverzuim.

Aanpak frequent verzuim
Om frequent verzuim goed aan te kunnen pakken, moet je als werkgever eerst goed weten welke specifieke oorzaken hieraan ten grondslag liggen. Over het algemeen kennen we namelijk diverse oorzaken die kortdurend ziekteverzuim op kunnen leveren, bijvoorbeeld omdat sommige werknemers;

  • een fragiele conditie hebben;
  • onvrede hebben met hun werk of inkomen;
  • een te hoge werkdruk ervaren;
  • onvrede hebben over de relatie met de werkgever of collega’s;
  • problemen van persoonlijke aard.
Voor een effectieve aanpak van frequent kortdurend ziekteverzuim is het een voorwaarde om met elkaar in gesprek te gaan. Beschrijf deze manier van doen in een verzuimprotocol, zodat iedereen op de hoogte is dat er een gesprek kan komen als men bijvoorbeeld 3x ziek geweest is binnen 12 maanden. Lees meer over het voeren van een goed verzuimgesprek.

Verzuimbegeleiding via Bakker & Bosch
Bij Bakker & Bosch helpen we u met het opstellen van een goed verzuimbeleid en zorgen we voor een correcte, kundige en actieve verzuimbegeleiding. We weten verzuim efficiënt en effectief aan te pakken zodat hoge of onnodige kosten en sancties van het UWV worden voorkomen. We bieden een verzuimbegeleiding die is afgestemd op de specifieke behoefte van uw organisatie, een maatwerk dienstverlening zodat we de best mogelijke resultaten weten te bereiken.
 


     
Contactpersoon

Henk de Bakker
info@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909

  


 

HR Consultant


 
"Binnen jouw organisatie kun je te maken krijgen met interessante HR vraagstukken of projecten. Ondanks dat het een mooie kans is om hiermee aan de slag te gaan, kan het zo zijn dat je niet de juiste expertise in huis hebt of simpelweg niet voldoende tijd. Vanuit mijn rol als Senior HR Consultant wil ik jou in deze situatie graag ondersteunen, adviseren en vooral ontlasten. Samen met jou wil ik werken aan succes! Wat ik meeneem? Passie voor het vak, een brede kennis en ervaring van HR en persoonlijke interesse in de organisatie en de medewerkers"

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.