Loopbaan - Solliciteren

Hoe staat het met jouw loopbaan werken of doorstuderenHoe staat het met jouw loopbaan? Heb je hier wel eens goed over nagedacht?

Iedereen heeft wel een doel voor ogen waar hij of zij naar toe wil. Maar hoe kom je daar en hoe ga je om met problemen die op je pad komen. Om je loopbaan goed te plannen, is het belangrijk dat je jezelf goed kent.

Stel jezelf daarom de vraag: Wie ben je? Ben je iemand die initiatief neemt, die nadenkt of uitvoert, een leidinggevende rol aanneemt of juist meer afwacht tot een ander deze rol op zich neemt? Wat kun je? Wat zijn je sterke eigenschappen en waar moet je nog aan werken? Welke ervaring heb je tot nu toe en hoe ben je met verschillende conflicten of problemen omgegaan?

Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk om te weten wat je wilt. Welke uitdaging zoek je en wat mis je in je huidige baan? Wat ging jou in het verleden goed af en wat niet? Welke bedrijfscultuur past het beste bij jou? Werk je het liefst in de profit of de non-profit sector? Zoek je een grote organisatie of trekt het MKB je meer aan? Vind je het leuk om internationaal bezig te zijn of niet? Wat verwacht je van je collega’s en werk je graag samen of niet? Geef je de voorkeur aan een groot team of aan een klein team?

Zorg ervoor dat je deze punten goed doorloopt en kijk kritisch naar jezelf. Er kunnen namelijk nog veel meer punten zijn waar je veel waarde aan hecht. Door deze punten op te schrijven kun je je gedachten goed op een rijtje zetten. Door dit te doen, word je er ook toe gezet om er goed over na te denken en kan je alles goed ordenen.

Om meer inzicht in jezelf te krijgen kun je natuurlijk met familie, vrienden en kennissen praten. Kom je er niet helemaal uit, dan kun je op internet verschillende persoonlijkheidstesten en andere relevante testen vinden die je kunnen helpen. Heb je een bepaalde functie of organisatie op het oog, dan kun je proberen om met mensen in contact te komen die al in deze functie werkzaam zijn of bij de betreffende organisatie werken. Misschien zijn er ook mogelijkheden om een keer een dag mee te lopen zodat je een goed beeld kunt krijgen.
 


Wel of niet doorstuderen om kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren?

Doorstuderen of niet? Dat is een veelgestelde vraag waar je goed over na moet denken. Het is echter wel aan te raden om dit te doen. Hierdoor vergroot je namelijk je kansen op de arbeidsmarkt, krijg je betere doorgroeimogelijkheden en verhoogt het je aanvangssalaris. Wil je mee kunnen gaan met de maatschappelijke en internationale ontwikkeling, dan is doorstuderen een vereiste om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Wil je graag bij een grote organisatie werken, dan is opleiding van groot belang, omdat vooral deze organisaties selecteren op opleidingsniveau. Zonder opleiding kom je veel moeilijker binnen bij deze organisaties.

Denk echter wel goed na over de studiekeuze die je maakt. Ben je een heel praktisch ingesteld persoon dan kan een universiteit nog wel eens tegenvallen. Ben er ook bewust van dat een opleiding vaak breed georiënteerd is en je tijdens je loopbaan in andere functies terecht kunt komen dan waar je voor geleerd hebt.

Onze kenniseconomie vraagt om continue ontwikkeling van werknemers. Ga je hier niet in mee, dan zul je achterop raken. Zorg er dus voor dat je naar manieren zoekt om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen. Buiten opleidingen en cursussen kan dit ook door het bijhouden van vakliteratuur, bezoeken van beurzen en seminars of andere activiteiten die gebruikelijk zijn in de branche waarin je werkzaam bent.

 


Wil je gaan solliciteren en kan je wat sollicitatieadvies gebruiken?

Op onze website deze we graag een aantal sollicitatietips met je rondom het schrijven van een goede en pakkende sollicitatiebrief, het opbouwen van een cv, het voeren van een sollicitatiegesprek en wat algemene sollicitatietips. Via onderstaande links kom je bij de tip van jouw keuze.

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Aanmelden kandidaat

Wil jij dat wij op zoek gaan naar een vacature die bij jou past? Meld je dan aan via onderstaande button.
 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram