« terug naar het overzicht

Aantal werkzame ICT’ers neemt opnieuw toe

5 november 2020
Niet alleen het aantal ICT-bedrijven, ook het aantal ICT’ers neemt toe. In 2019 waren 452 duizend ICT’ers werkzaam in diverse bedrijfstakken van de Nederlandse economie, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. Van hen hielden bijna 6 op de 10 zich bezig met software- en applicatieontwikkeling en -analyse. In totaal had 5 procent van de werkzame beroepsbevolking een ICT-beroep in 2019.

Bijna driekwart van de ICT’ers heeft een vaste arbeidsrelatie. Dat betekent een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal zelfstandige ICT’ers nam toe van 61 duizend in 2018 naar 66 duizend een jaar later. Het aantal ICT’ers met een flexibele arbeidsrelatie steeg met 1 000 naar 52 duizend personen.

Aantal ICT-bedrijven stijgt verder
In het vierde kwartaal van 2019 bestond de Nederlandse ICT-sector uit ruim 81 duizend bedrijven. Dat is 53 procent meer dan in 2009. Het totale aantal bedrijven in Nederland nam een fractie minder snel toe in deze periode, te weten 51 procent. De meeste bedrijven in de ICT-sector zijn actief als ICT-dienstverlener. Eind 2019 waren dit er bijna 75 duizend. Daarnaast waren er 5 400 ICT-groothandelsbedrijven en 945 bedrijven in de ICT-industrie.

De toename van het aantal ICT-bedrijven komt vrijwel uitsluitend doordat de ICT-dienstensector steeds verder uitbreidt. Gezamenlijk hadden ICT-bedrijven een aandeel van 4,4 procent in het totale aantal Nederlandse bedrijven. Sinds 2009 is dit aandeel vrij stabiel.

Bron: CBS

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram