« terug naar het overzicht

Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

11 juni 2020
 
Sinds 1 januari 2019 is door de invoering van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) het geboorteverlof voor partners uitgebreid. Waar de partner voorheen bij de geboorte van een kind 2 dagen betaald verlof had en daarnaast de mogelijkheid om 3 dagen onbetaald verlof op te nemen, is dit sinds 1 januari 2019 uitgebreid naar één volledige werkweek waarbij de medewerker het volledige loon behoudt. De eis is wel dat de medewerker het betaald verlof binnen 4 weken na de geboorte moet opnemen. 

Per 1 juli 2020 zal de tweede fase in werking treden en zal het geboorteverlof verder uitgebreid worden. Vanaf 1 juli 2020 kan een medewerker (partner) in het eerste half jaar na de geboorte van het kind nog eens vijf weken extra geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de medewerker geen loon uitbetaald, maar ontvangt hij of zij een uitkering van het UWV. Deze uitkering bedraagt 70% van het (maximum) dagloon van de medewerker. 

Het aanvullende geboorteverlof, dat bestaat uit maximaal vijf keer het aantal werkuren per week, mag pas opgenomen worden als de eerste week geboorteverlof (met behoud van loon) volledig is opgenomen. Daarnaast moet de medewerker het extra geboorteverlof binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opnemen.  

Wie heeft er recht op (extra) geboorteverlof? Dit zijn de echtgenoot/echtgenote van de moeder, de geregistreerd partner, degene die met haar samenwoont of degene die het kind heeft erkend. Doordat deze uitbreiding van het aanvullend geboorteverlof pas vanaf 1 juli 2020 ingaat komen alleen de medewerkers (partners) in aanmerking waarvan het kind op of na 1 juli 2020 geboren is.

Als werkgever vraag je vanaf 4 weken voorafgaand aan het ingaan van het aanvullend geboorteverlof tot 4 weken na de laatste verlofdag de uitkering aan bij het UWV.

Door de invoering van de WIEG en de komende verandering heeft de partner inmiddels diverse verlofrechten. We zetten ze voor je op een rijtje:
  • calamiteitenverlof met loondoorbetaling op de dag(en) van de bevalling;
  • 1 keer de wekelijkse arbeidsduur geboorteverlof met loondoorbetaling wat opgenomen moet worden binnen 4 weken na de geboorte;
  • 5 keer de wekelijkse arbeidsduur aanvullend geboorteverlof waarbij de medewerker een uitkering van het UWV ontvangt ter hoogte van 70% van het (maximum) dagloon en wat binnen 6 maanden na de geboorte opgenomen moet worden;
  • 26 keer de wekelijkse arbeidsduur ouderschapsverlof zonder loondoorbetaling (tenzij anders bepaald in de cao) tot het kind 8 jaar oud is.  
 
Marloes Schouten
 
Marloes Schouten
HR Consultant
m.schouten@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram