« terug naar het overzicht

Arbeidsdeelname op recordhoogte

3 januari 2019
Ruim vier jaar nadat de arbeidsparticipatie op een dieptepunt was beland, is het percentage werkenden in het derde kwartaal van 2018 voor het eerst weer iets hoger dan op het hoogste punt bij het begin van de crisis. Begin 2009 was de arbeidsdeelname 68,3 procent, in november was deze 68,4 procent. De toename van het aantal werkenden in de afgelopen vijf jaar was het grootst bij voltijders en bij deeltijdwerkers met de meeste gewerkte uren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Werkzame beroepsbevolking
 
Het aantal voltijders nam tijdens de crisis af, maar steeg in de afgelopen vijf jaar weer. Het aantal deeltijders neemt al sinds 2003 structureel toe. Het aantal deeltijdwerkers groeide vooral door degenen met de meeste uren, van 20 tot 35 uur per week. Deze stijging is het sterkst bij de groep die 28 tot 35 uur per week werkt. In het derde kwartaal van 2003 waren het ruim 0,9 miljoen werkenden, in dezelfde periode in 2018 waren dat er bijna 1,5 miljoen. Het aantal deeltijders dat minder dan 20 uur per week werkt bleef ongeveer gelijk ten opzichte van 2003.

Ook toename bij mannen die 28 tot 35 uur werken
Van de 1,5 miljoen werkenden die 28 tot 35 uur per week werken, is ongeveer twee derde vrouw en één derde man. Het aantal vrouwen dat 28 tot 35 uur per week werkt is sinds 2003 in alle leeftijdsgroepen sterk gestegen, behalve onder jongeren. Bij mannen is er vooral een sterke stijging in het aantal werkenden van 28 tot 35 uur bij de 25- tot 35-jarigen en de 55-plussers.

Bron: CBS

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram