« terug naar het overzicht

Bijna 40 procent geregeld oververmoeid

20 augustus 2015
Terwijl het negeren van stress vervelende gevolgen kan hebben zoals concentratie- en geheugenproblemen, een vermoeid of uitgeput gevoel, hoofdpijn en slaapproblemen. Bijna 70 procent van de Nederlanders had in de afgelopen maand dit soort stressgerelateerde klachten. Eén op de vijf is hierdoor weleens enkele weken of langer thuisgebleven.

De drie meest genoemde redenen om stressklachten te negeren:
  • Lastig om er tijd voor vrij te maken, omdat de to-do-lijst toch voorgaat
  • Geen ‘nee’ durven of willen zeggen
  • Angst om anderen teleur te stellen of relaties te beschadigen
Meer opvallende uitkomsten vanuit het onderzoek van Psychologie Magazine:
  • Ook bijna 40 procent van de Nederlanders zegt dat zijn dagen overvol zijn; hetzelfde percentage heeft ’s avonds geen energie meer om iets te ondernemen, zoals sporten of met vrienden afspreken.
  • Ontspannen blijkt lastig: ruim een derde vindt daar de tijd niet voor en 42 procent voelt zich schuldig als hij lummelt of niets doet. Op vakantie gaan helpt niet altijd om te ontspannen: ruim de helft van de Nederlanders voelt zich in de week na de vakantie precies even gestrest als daarvoor.
  • Vooral conflicten – thuis of op het werk – leveren ons stress op: ruim 60 procent van de ondervraagden zegt daar geregeld last van te hebben. Direct gevolgd door werk of studie; de eigen gezondheid en die van naasten en financiële- of familiekwesties.
  • Televisie kijken en slapen scoren het hoogst als manieren om stress te verminderen: ruim een derde van de Nederlanders doet dat zo. Slechts een vijfde brengt structurele veranderingen aan tegen stress, zoals vaker ‘nee’ zeggen en taken anders organiseren. Nog eens een vijfde lukt dat (nog) niet, maar zou dat wél graag willen.

    Weet u als werkgever deze signalen goed op te merken bij uw medewerkers? Bakker & Bosch kan u adviseren op het gebied van ziekteverzuim en ziekteverzuimpreventie. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken.

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram