« terug naar het overzicht

De inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen in Nederland

26 januari 2017
Meer vrouwen zijn economisch zelfstandig, het verschil tussen vrouwen en mannen in arbeidsparticipatie neemt af en het verschil in uurloon is kleiner geworden. Dit schrijft minister Bussemaker (emancipatie) in een brief over de opbrengsten van haar emancipatiebeleid aan de Tweede Kamer. Tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel en waarschuwt de minister om niet te denken dat de emancipatie af is: “Emancipatie is een werkwoord, dit moet je blijven onderhouden.”
 

Mannen verdienen nog steeds meer dan vrouwen

Hoewel mannen gemiddeld nog altijd meer verdienen dan vrouwen is het verschil in uurloon sinds 2008 wel afgenomen. In 2008 lag het verschil bij de overheid op 16%, in 2014 is dat gedaald naar 10%. Bij de overheid verdienen jonge vrouwen nu meer dan hun mannelijke collega’s. In het bedrijfsleven daalde het ook, zij het iets minder snel van 22% naar 20%. Bussemaker: “Deze beweging naar meer gelijkheid stemt voorzichtig positief, maar de percentages zijn duidelijk, we zijn er nog lang niet.”   

Dit geldt ook voor het aandeel vrouwen in de raden van bestuur (RvB) en raden van commissarissen (RvC). Het aandeel vrouwen in RvB’s is van 7,4% in 2012 gestegen naar 10,2% medio 2016, voor RvC’s is dit gestegen van 9,8% naar 13,1% medio 2016. “Er is sprake van vooruitgang, al gaat het erg langzaam. De Commissie Monitoring constateert dat de gezamenlijke aanpak met Hans de Boer (VNO-NCW), om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen, werkt. We gaan hier dan ook mee door en intensiveren onze aanpak,” aldus Bussemaker.

Inkomensverschil man en vrouw Nederland

Het aantal vrouwen in de wetenschap

Ook in de wetenschap is er voor vrouwen nog een wereld te winnen. Nu is slechts 17% van de hoogleraren vrouw.  Minister Bussemaker maakte onlangs bekend dat zij 5 miljoen euro investeert om dit jaar 100 vrouwelijke hoogleraren te laten benoemen. Ook de universiteiten hebben toegezegd de komende jaren 200 extra vrouwelijke hoogleraren te benoemen.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram