« terug naar het overzicht

De VAR verdwijnt

18 maart 2016

Per 1 mei 2016 gaat de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) verdwijnen. Als opdrachtnemer is het dan niet meer mogelijk om een VAR aan te vragen. De VAR wordt vervangen door overeenkomsten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Dit zorgt voor meer zekerheid over de arbeidsrelatie. Ook biedt dit meer zekerheid vooraf over de gevolgen voor loonheffing.
 
Wat verandert er?
  • Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn samen verantwoordelijk voor het beoordelen van de arbeidsrelatie en eventuele aanspraken achteraf.
  • Door de Belastingdienst worden voorbeeldovereenkomsten gepubliceerd. Zzp’ers en bedrijven kunnen deze overeenkomsten downloaden, invullen en gebruiken.
  • Ook mag een opdrachtgever een eigen overeenkomst opstellen voor alle opdrachtnemers tegelijk voor soortgelijk werk. Na goedkeuring van de Belastingdienst is deze overeenkomst opnieuw te gebruiken.
 Keuzevrijheid
Als opdrachtgever en opdrachtnemer ben je niet verplicht een model- of voorbeeldovereenkomst te gebruiken. Het voordeel van het gebruiken van deze overeenkomsten is dat deze vooraf zekerheid bieden aan de opdrachtgever over het niet inhouden en betalen van loonheffingen.
 
Implementatietermijn
Een implementatietermijn geldt tot 1 mei 2017. Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen hierdoor de tijd om indien nodig hun werkwijze aan te passen. Binnen deze periode houdt de Belastingdienst toezicht in de vorm van voorlichting over de nieuwe werkwijze en het bieden van een helpende hand. Voor de opdrachtgevers en opdrachtnemers geldt wel een inspanningsverplichting. Zij moeten ervoor zorgen dat de arbeidsrelatie geen dienstbetrekking wordt.
 
 

Aanmelden kandidaat

Wil jij dat wij op zoek gaan naar een vacature die bij jou past? Meld je dan aan via onderstaande button.
 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via: