« terug naar het overzicht

De verlenging van WW zorgt voor spanningen binnen coalitie

4 september 2015
Verkorting WW-duur
De betrokken partijen hebben maandenlang onderhandelingen gevoerd die niet hebben geleid tot vooruitgang. De tijd dringt, want de stapsgewijze verkorting van de WW-duur begint al in januari 2016.

Volgens de FNV zijn al in 228 cao's voor tweeënhalf miljoen werknemers afspraken gemaakt over de reparatie. FNV-voorzitter Ton Heerts zegt dat het kabinet geen keuze meer heeft:  'Rutte heeft dit in het sociaal akkoord beloofd. Die belofte moet hij nakomen.'

De VVD krijgt steun voor de afwijzing van de reparatie van minister Asscher van Sociale Zaken. Eerder dit jaar schreef hij aan de Tweede Kamer: 'Dat ligt niet in de rede.’ Als de minister bij zijn standpunt blijft en de UWV en SVB geen toestemming geeft, dan wordt te reparatie vrijwel onmogelijk.

Private uitvoerder
De sociale partners kijken op dit moment of zij nog een landelijke, private uitvoerder voor de reparatie kunnen vinden. Een mogelijke uitvoerder zouden de pensioenfondsen kunnen zijn, maar dat zou duur en omslachtig zijn. De pensioenfondsen moeten dan een aparte verzekeringsmaatschappij oprichten, een administratie opzetten, gegevens opvragen bij het UWV en premie innen, aldus de Volkskrant.
De reparatie zou dan ook extra duur worden, omdat daarvoor strenge vermogenseisen worden gehanteerd door de toezichthouder, De Nederlandsche Bank.

WW-premie
Er speelt nog een ander conflict over de uitwerking van het sociaal akkoord. Daarin staat dat ook werknemers weer WW-premie gaan betalen. Op deze manier hoopt de vakbeweging weer betrokken te worden bij de uitvoering van de werkloosheidswet. Hiervoor is echter een wetswijziging nodig.

Lees hier het volledige artikel

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.