« terug naar het overzicht

De voorstellen van commissie Borstlap

12 februari 2020
Eind 2018 is op verzoek van Minister Koolmees een onafhankelijke commissie opgericht onder leiding van Drs. H. Borstlap. Deze commissie onderzoekt de werking van de huidige arbeidsmarkt. De drie adviesvragen van het kabinet waren:

1. Welke ontwikkelingen hebben een fundamentele invloed op de arbeidsmarkt en de positie van werkenden?
2. Leiden die ontwikkelingen tot knelpunten met de huidige regels?
3. Welke oplossingen zijn er om eventuele knelpunten nu en voor de toekomst weg te nemen?

Na bijna 1,5 jaar onderzoek heeft commissie Borstlap op 01-02-2020 verschillende adviezen aan het kabinet voorgelegd. Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden hebben wij voor jullie de belangrijkste adviezen op een rijtje neergezet.

De commissie adviseert meer wendbaarheid. Dit willen ze bereiken door:

1. Het ontslagrecht te versoepelen.
2. De loondoorbetaling bij ziekte te verlagen van twee jaar naar één jaar.
3. De fiscale voordelen bij ZZP’ers weg te halen. 
4. Een hoger minimumloon te geven aan werknemers met een flexcontract. Hierdoor wordt flexibel werken duurder voor opdrachtgevers.
5. De periode van tijdelijke overeenkomsten terug te brengen van drie jaar naar twee jaar.

Tevens adviseert de commissie ook om meer duidelijkheid te creëren. Dit willen ze bereiken door middel van onderstaande punten.

1. Er zijn straks nog maar 3 soorten werknemers:
    - Zelfstandigen;
    - Werknemers met een vast contract;
    - Werknemers op uitzendbasis.
2. Verwarring bij uitzendconstructies te voorkomen. Daarom mogen er straks alleen werknemers uitgezonden worden als het uitzendbureau een concrete uitzendopdracht heeft. Daarnaast zullen uitzendkrachten na 26 weken een betere bescherming gaan krijgen, in plaats van de huidige 78 weken.
3. Wanneer jij als opdrachtgever kunt verantwoorden dat iemand als zelfstandige werkt, dan mag hij of zij onder deze voorwaarden blijven werken.
4. Je uitzendcontract kan worden niet beëindigd wanneer je ziek bent.
5. Er zal een maximumtermijn worden gesteld aan het inzetten van uitzendkrachten. Deze zal worden gekoppeld aan de gewerkte uren van de uitzendkracht. De commissie wil hiermee voorkomen dat opdrachtgevers onbeperkt kunnen inlenen.
6. Het aanpassen van een bemiddelingsplatform of app die dit faciliteert. Deze platformen worden nu beschouwd als werkgevers en worden verantwoordelijk voor de fiscale afdrachten van de medewerker.

Alle boven genoemde zaken zijn nog adviezen. Het ministerie gaat deze adviezen nu verder uitwerken en concreet maken. Wanneer er meer nieuws is, lees je dat uiteraard op onze site en socials. Houd deze dus goed in de gaten.  

 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram