« terug naar het overzicht

Een werknemer administratief ziek houden is niet zonder risico

25 oktober 2018
Het bewust voor een bepaald percentage en periode een werknemer administratief ziek houden, terwijl deze wel 100% arbeidsgeschikt verklaard is door de bedrijfsarts, of als de bedrijfsarts twijfelt dat het goed gaat, is niet zonder risico.  

Deze regel wordt toegepast als een werknemer langdurig ziek is geweest en daarna opbouwend weer naar 100% arbeidsgeschikt is gegaan. Dit om te voorkomen dat er bij een nieuwe ziekmelding (na 28 dagen) weer een volledig nieuwe periode komt. Deze 28 dagen zijn dan ook bedoeld om te kijken of de arbeidsgeschiktheid duurzaam is.

Formeel moet je als werkgever houden aan de Wet verbetering Poortwachter en dus het re-integratiebeleid handhaven. Met andere woorden, het up to date houden van het Plan van Aanpak, de voortgangsgesprekken voeren, bezoeken van de bedrijfsarts en zelfs de verplichting om het 2e spoortraject op te starten. 
Dit alles brengt ook kosten met zich mee waardoor het kan bestaan dat de kosten de regel overstijgen.
Wat ook nog het geval is dat het volledige herstelmoment opschuift en daardoor ook de vier-weken termijn.

Als je als werkgever toch besluit om een percentage ziekregistratie toe te passen, zal er een objectieve medische reden aangetoond moeten worden. Dit kan alleen door de bedrijfsarts of via een deskundigenoordeel UWV gedaan worden. Daarnaast moet je als werkgever exact aangeven over welke werkzaamheden het gaat waarvoor de werknemer arbeidsgeschikt is en welke onderdelen van de functie dus niet gedaan kunnen worden. Dit alles maakt het erg lastig en complex.

De werknemer zal in een rechtspraak behoorlijk sterk staan met alle gevolgen van dien waardoor je kunt concluderen dat administratief ziekhouden misschien wel slim is maar zeker in algemene zin niet geoorloofd. 
Het Burgerlijk Wetboek kent alleen maar een alles of niets situatie met andere woorden; een werknemer is óf arbeidsgeschikt óf arbeidsongeschikt. Meer is er niet.
Buiten beschouwing is nog gelaten het feit dat je de arbeidsrelatie op het spel zet wat op den duur niet ten goede komt.

Het blijkt dus dat het risico voor de werkgever is als werknemer langer dan vier weken aaneengesloten volledig werkt en daarna weer ziek wordt.
 
Henk de Bakker
 
H. de Bakker
Casemanager Verzuim
h.debakker@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909


 
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.