Geactualiseerde versie van Werkwijzer Poortwachter + Quick Start
7 juli 2021UWV publiceerde onlangs een nieuwe versie van de Werkwijzer Poortwachter. Deze Werkwijzer biedt richtlijnen voor de aanpak van de re-integratie van zieke werknemers. In dit artikel bespreken we de belangrijkste wijzigingen en laten we zien hoe je daar als werkgever het best mee om kunt gaan.
Wat is de Werkwijze Poortwachter?
De Werkwijzer Poortwachter helpt werkgevers, bedrijfsartsen, arbodiensten en re-integratiebedrijven in de begeleiding en re-integratie van zieke of arbeidsongeschikte werknemers. Al je vragen omtrent dit onderwerp, vind je in dit document.
Wijgingen geactualiseerde versie
Vanaf 1 januari 2020 is de 'Wet arbeidsmarkt in balans' (WAB) inwerktreding genomen. Hierdoor is de Werkwijzer Poortwachter aangepast. Onder andere de re-integratieverplichtingen van payrollwerkgevers zijn gewijzigd. Ook is er een aanvulling betreft de overheidsmaatregelen voor Covid-19 gegeven. Daarin staat hoe UWV de re-integratie-inspanningen van werkgevers beoordeeld.
Wat te doen als werkgever?
De Werkwijzer Poortwachter is vooral bedoeld voor arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen van UWV. Maar als werkgever kun je het document ook gebruiken bij de re-integratie van zieke werknemers. Het geeft je handige richtlijnen. Zo lees je wat je verantwoordelijkheden zijn als werkgever bij re-integratie, hoe je daar mee om moet gaan en waar je op moet letten.
Download de Quick Start
UWV heeft een Quick Start in het leven geroepen die dient als aanvulling op de Werkwijzer Poortwachter. Dit document ondersteunt werkgevers in grote lijnen. Je vindt stappen die je moet nemen bij de re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer en het wijst je op de verantwoordelijkheden die je daarbij hebt. Wil je toch liever een volledig overzicht? Dan raden wij aan de Werkwijze Poortwachter door te nemen.
Je kunt de Quick Start via deze link downloaden.
Bron: UWV
![]() |
H. de Bakker
Casemanager Verzuim h.debakker@bakkerenbosch.nl 088 - 555 0909 |