Gerichte vrijstelling thuiswerkkosten
26 november 2021Als gevolg van het coronavirus zijn er veel mensen (tijdelijk) thuis gaan werken. We zien nu dat werkgevers het thuiswerken als structurele afspraak willen invoeren binnen hun organisatie. Werknemers zijn inmiddels gewend geraakt aan het thuiswerken dat zij ook na het coronavirus (deels) thuis willen blijven werken.
Veel werknemers die thuis werken krijgen op dit moment nog een vaste reiskostenvergoeding. Echter brengt thuiswerken andere kosten met zich mee. Veel werkgevers willen een vergoeding geven voor de extra kosten voor het thuiswerken. Het kabinet gaat in 2022 een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling maken voor de vergoeding van bepaalde thuiswerkkosten. Hierbij gaat het om een forfaitair bedrag van maximaal €2,- per thuiswerkdag, dit bedrag is vastgesteld door het NIBUD en wordt gebruikt door de overheid als maximum gemiddelde. Het toevoegen van de thuiswerkvergoeding aan de werkkostenregeling maakt het mogelijk voor de werkgever om deze vergoeding vrij van loonheffingen uit te betalen.
Wel is bepaald, dat het niet mogelijk is om voor eenzelfde dag zowel de gerichte vrijstelling van de thuiswerkvergoeding als de gerichte vrijstelling voor een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer toe te passen.
De vrijstelling voor een thuiswerkkostenvergoeding van maximaal € 2 per thuiswerkdag kan dus worden toegepast als een werknemer slechts een deel van de dag thuiswerkt. Maar als een werknemer een deel van de dag thuiswerkt en het andere deel op de vaste werkplek werkt, kan maar één van de vrijstellingen worden toegepast. Het is wel mogelijk om op een thuiswerkdag een vergoeding uit te betalen voor een dienstreis.
Als de werkgever en werknemer vooraf afspraken maken welke dagen er thuis word gewerkt en welke frequentie het thuiswerken heeft, kan de werkgever op basis van die verhouding een vaste vergoeding toekennen voor zowel het thuiswerken als de reiskosten woon-werkverkeer.
Thuiswerkovereenkomst
Het is verstandig om de gemaakte afspraken tussen werkgever en werknemer schriftelijk vast te leggen. Zo voorkom je dat er discussie ontstaat over de dagen van thuiswerken en de frequentie die aangehouden wordt, welke samenhangt met de uitbetaling.
Daarnaast ben je als werkgever verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van de werknemer zoals deze zijn vastgelegd in de Arbo wetgeving. Ook als de werknemer op een andere locatie werkt. In de thuiswerkovereenkomst word vastgelegd waar de werkgever verantwoordelijk voor is en wat er gedaan kan worden als de werknemer gemaakte afspraken niet nakomt.
We kunnen ons voorstellen dat het opstellen van een goede thuiswerkovereenkomst veel aandacht vraagt. Bakker&Bosch heeft daarom een sjabloon thuiswerkovereenkomst opgesteld waarmee u de afspraken met uw werknemer vast kunt leggen. Interesse? Download het sjabloon hier.
![]() |
Nicole den Otter
HR Consultant n.denotter@bakkerenbosch.nl 088 - 555 0909 |