« terug naar het overzicht

Het herstelproces van de arbeidsmarkt door het coronavirus

7 mei 2020

Sinds het begin van de intelligente lockdown is het aantal nieuwe vacatures in Nederland met een kwart afgenomen. Vooral bij werkgevers, waar de daling met 36 procent twee keer zo groot is als bij uitzendbureaus, wordt dit enorm gevoeld. Gelukkig lijkt de arbeidsmarkt zich langzaamaan te herstellen. Uit actuele arbeidsmarktdata van Intelligence Group en Jobdigger blijkt dat de laatste twee weken het aantal vacatures bij werkgevers gelijk gebleven is, een zeker verschil met de grote daling van de weken daarvoor. Bij uitzendbureaus is zelfs te zien dat de cijfers weer langzaam omhoog gaan.

Licht herstel in de afgelopen twee weken
Werkgevers merken vooral een afname in het aantal vacatures die worden stopgezet. Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, legt uit: ,,Direct na de intelligente lockdown heeft de arbeidsmarkt een enorme dreun gekregen, maar die daling heeft niet echt doorgezet. Je ziet dat vooral bij uitzendbureaus het aantal vacatures langzaam weer omhoog gaat. De krapte was extreem groot en die is niet weg. Van heel erg schaars gaan we naar ‘gewoon schaars.’ Er zit veel veerkracht in de Nederlandse arbeidsmarkt, ook door de flexibele schil, die echt een buffer vormt.”

Waasdorp benoemt daarnaast dat, in tegenstelling tot de VS, er in Nederland geen actuele cijfers van het CBS en het UWV zijn over de werkelijke stand van zaken op de arbeidsmarkt. Hierdoor is de stemming minder somber.

Regionale verschillen
Regionaal wordt er vooral gemerkt dat de grootste klappen vallen in de provincies Zeeland, Drenthe en Groningen. In Zeeland is er een vacaturekrimp van 31%, in Drenthe en Groningen wordt er een verschil van 30% en 29% geconstateerd. In provincies zoals Utrecht, Nood-Brabant en Zuid-Holland is dat ongeveer een kwart minder, hoewel ook hier het verlies groot is.

Opleidingsniveau
Het verlies aan vacatures is het grootst onder mensen met een middelbare beroepsopleiding. Hier is namelijk een daling van 28 procent, terwijl dit voor de HBO’ers 21 procent is en bij academici 16 procent.

De angst om hun baan te verliezen blijkt onder de lager opgeleiden ook te zijn gestegen in tegenstelling tot vorig jaar. Waar toen nog 8 procent van de (v)mbo’ers vreesde voor hun baan, is dit nu 15 procent. Voor de hoger opgeleiden is dit gestegen van 7 naar 12 procent.

Lichtpuntje
Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, is het ook zeer belangrijk om de toename van het aantal gepubliceerde vacatures ten opzichte van twee weken geleden te zien als een lichtpuntje. ,,Een klein beetje goed nieuws als het gaat om de arbeidsmarkt. Ten opzichte van één en twee weken geleden neemt het aantal gepubliceerde vacatures ligt toe. Het is nog veel te vroeg om hier conclusies aan te verbinden, maar het duidt nog steeds op dynamiek op de markt, ondanks de sterk toegenomen onzekerheid”, aldus Geert-Jan Waasdorp.

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.