« terug naar het overzicht

Het toepassen van de studenten- en scholierenregeling

29 april 2021
Voor studenten en scholieren die vakantiewerk komen doen, hoef je als werkgever soms minder of geen loonbelasting/premie volksverzekeringen te berekenen. Het is onder voorwaarden namelijk toegestaan om in de aangifte loonheffingen het kalenderkwartaal als loontijdvak te gebruiken in plaats van het werkelijke tijdvak waarover de werknemer wordt verloond. 

Voorwaarden
Om deze studenten- en scholierenregeling te mogen toepassen, gelden wel een paar administratieve voorwaarden. De werknemer moet namelijk aan het begin van het kwartaal recht hebben op een bijdrage uit één van de volgende 3 regelingen:
  • kinderbijslag volgens de Algemene kinderbijslagwet;
  • een gift of prestatiebeurs volgens de Wet studiefinanciering 2000 of de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;
  • een tegemoetkoming in de studiekosten volgens de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten.
Buitenlande studenten en scholieren 
Je kunt de studenten- en scholierenregeling ook toepassen op buitenlandse werknemers. Let wel, het moet dan gaan om een scholier of student uit een land van de Europese Unie, IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein. Deze scholier of student moet beschikken over een International Student Identity Card (ISIC). Als werkgever bewaar je een kopie van de ISIC in de loonadministratie.

Schriftelijk verzoek indienen
Met een Model opgaaf gegevens voor loonheffingen (studenten- en scholierenregeling) kan de werknemer een verzoek voor het toepassen van deze regeling indienen bij de werkgever. Om de regeling te mogen toepassen, moet het verzoek in de loonadministratie worden bewaard. Ook het beëindigen van de regeling moet schriftelijk gebeuren. Dit kan alleen met ingang van een nieuw kalenderkwartaal.

Bron: Rendement Online

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.