« terug naar het overzicht

Kosten voor studie bij re-integratie 2e-spoor voor rekening werkgever

22 oktober 2014
Een medewerker die voor zijn eigen werk arbeidsongeschikt was, vond dat zijn werkgever in het kader van de zogenoemde ‘re-integratie tweede spoor’ zijn opleidingskosten moest betalen. Omdat er geen mogelijkheden waren om de eigen functie aan te passen en er bij de werkgever ook geen andere re-integratiemogelijkheden waren, moest voor de medewerker werk bij een andere werkgever (re-integratie 2e spoor) worden gezocht.

De medewerker stelde voor om een opleiding te volgen, waarop de werkgever een concept van de studieovereenkomst opstuurde. De medewerker was het echter oneens met de afbouwregeling voor het salaris. Daarom ondertekende hij de overeenkomst niet. Hij voltooide de opleiding wel en ging in een andere functie bij een andere werkgever aan de slag. Omdat zijn werkgever maar een derde van de studiekosten wilde betalen, stapte de medewerker naar de rechter.

De medewerker vond dat de wettelijke re-integratieplicht van de werkgever (die stelt dat de werkgever de werknemer moet faciliteren bij werkhervatting) inhield dat de werkgever het volledige bedrag aan studiekosten moest betalen. Hetzelfde gold voor de reiskosten die de werknemer in het kader van de opleiding had gemaakt.
De kantonrechter oordeelde dat een werkgever niet verplicht is om de studiekosten te betalen als niet duidelijk is of de opleiding werkelijk tot werkhervatting leidt. In dit geval was er echter geen sprake van ‘zomaar’ een opleiding, maar van een opleiding die concreet tot een baan leidde. De werkgever moest daarom ruim € 6.000 (het volledige bedrag) aan opleidingskosten en ruim € 1.200 aan reiskosten betalen.

Rechtbank Noord-Nederland, 12 november 2013, ECLI (verkort): 6779

Bron: www.rendement.nl/arbo , 17 maart 2014.

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram