« terug naar het overzicht

Krapte op de arbeidsmarkt gaat niet zomaar verdwijnen - hoe ga je daar mee om als werkgever?

12 maart 2022
Het einde van de krapte op de arbeidsmarkt is nog niet in zicht. Werkgevers zullen hun creativiteit moeten inzetten om toch nog aan geschikt personeel te komen. Op die manier zal de spanning op de arbeidsmarkt uiteindelijk weer langzaamaan bedaren. In dit artikel lees je hoe je hier het beste mee om kunt gaan als werkgever. 

Naast de hard groeiende economie, zien we dat vergrijzing de oorzaak van de krapte op de arbeidsmarkt. Ondanks dat er een recordaantal aan vacatures heerst, hebben ouderen steeds meer moeite om aan een passende baan te komen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige maand dat er een daling van 9000 werklozen per maand plaatsvindt. Op dit moment staat de teller op slechts 354 duizend, waarvan 105 duizend werklozen boven de 45 zijn. De toename van het aantal werkenden steeg tegelijkertijd met 26 duizend per maand en kwam daarmee op 9,4 miljoen werkenden. Deze toename was vooral groot bij jongeren.

De bekende vooroordelen
Vooroordelen zijn nog helaas nog niet weg binnen het werkveld; verscheidene werkgevers denken dat mensen die de 50 bijna aantikken, allerlei fysieke en mentale problemen met zich meebrengen, dus zoeken zij voornamelijk jongere kandidaten. Verder nemen bedrijven logischerwijs sneller iemand aan die alle benodigde vaardigheden al bezit, maar dit is ook niet meer vanzelfsprekend. Werkgevers zullen dus moeten roeien met de riemen die zij hebben. 

Hoe ga je om met de arbeidskrapte als werkgever?
In plaats van dat u zoekt naar de perfecte kandidaat, kunt u tijdens het werving- en selectieproces ook al een manier zoeken om van een minder geschikte kandidaat, de perfecte werknemer te maken. Zo zijn er ruim 1 miljoen mensen die wel willen werken, maar dat nu nog niet kunnen of doen, dit noem je het ‘onbenut arbeidspotentieel’. We moeten accepteren dat er medewerkers zijn die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben om goed uit de verf te komen op hun werkplek. Er kunnen bijvoorbeeld werk-leertrajecten opgezet worden, waardoor er in een paar weken flink veel bijgeleerd wordt. Bovendien kan het inzetten van verschillende soorten coaching een uitkomst bieden, zoals het aangaan van een persoonlijk traject met een Jobcoach. Bij ons full-service HR bureau zetten we deze diensten al in om werkgevers aan geschikt personeel te helpen. Hopelijk kunnen we jou ook inspireren het ‘risico’ te nemen om onbenut arbeidspotentieel in te zetten.

We kunnen ons voorstellen dat u benieuwd bent naar wat er verder concreet gedaan kan worden om die personeelstekorten terug te dringen. Tot slot hebben we een aantal waardevolle tips:

Tip 1. Richt functies op een creatieve manier in
Een communicatiemedewerker kan bijvoorbeeld taken van een recruiter overnemen, zodat zij weer meer tijd hebben om actief op zoek te gaan naar kandidaten.

Tip 2. Zorg voor een sterk employer brand
Het voeren van een goede employer branding is essentieel voor kandidaten om voor de indiensttreding al een kijkje te nemen in uw organisatie. Wanneer er bijvoorbeeld een fijne bedrijfscultuur heerst, zullen werknemers dat voelen en communiceren aan derden. Hierdoor maakt u ze als het ware ambassadeurs van uw bedrijf.

Tip 3. Bouw loyaliteit op met uw huidige werknemers
Uw huidige medewerkers zijn goud waard, dus zorg dat ze niet overstappen naar een andere organisatie. Geef ze extra waardering en luister goed naar hun wensen en behoeften tijdens persoonlijke gesprekken.

Heb je naast bovenstaande tips nog meer concrete handvatten of ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op. 
 
Marijn van den Bosch
 
Marijn van den Bosch
Directeur
m.vandenbosch@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.