« terug naar het overzicht

Krijg inzicht in de persoonlijkheid en werkstijl van jouw team

24 maart 2022
Onlangs heeft het gehele team van Bakker & Bosch Group de workshop Insights Discovery bijgewoond. Het programma stond onder leiding van Linda de Wilt, trainer bij LiN training & advies. Aan de hand van een voorafgaande online vragenlijst is het Insights Discovery profiel samengesteld voor alle medewerkers. Door middel van dit persoonlijkheidsprofiel hebben we meer inzicht gekregen in onze individuele bijzondere talenten, kwaliteiten en persoonlijke voorkeur in werkstijlen. Dit zelfinzicht werpt direct zijn vruchten af tijdens het samenwerken, dus we delen graag onze ervaringen.

Het afgelopen jaar zijn we begonnen met het neerzetten van een beter proces met betrekking tot de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers. Hierin staat Het Nieuwe Beoordelen centraal; waarin iedereen de lead heeft over zijn eigen ontwikkeling en waarin we het belangrijk vinden dat de gesprekken tussen collega’s en leidinggevenden plaatsvinden aan de hand van een structurele cyclus, in plaats van enkel op twee vaste momenten in het jaar. In dit proces werken we met persoonlijke doelstellingen die door de werknemers zelf opgesteld worden. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om goed inzicht in je eigen krachten en ontwikkelpunten te hebben. Insights Discovery is hier het perfecte instrument voor. 

Voorbereidingen workshop
Voor de start van de training is het noodzakelijk dat iedere deelnemer een online vragenlijst met 25 vragen invult. Op basis van de antwoorden wordt een persoonlijk profiel gemaakt dat bestaat uit informatie over jouw persoonlijke voorkeursstijlen m.b.t. besluitvorming en de manier waarop jij graag met anderen communiceert. Bovendien wordt er in dit rapport een overzicht geschetst van jouw individuele sterke en zwakke punten en jouw persoonlijke voorkeuren in een team. Voordat de training begint, is het wenselijk dat iedereen zijn of haar profiel goed heeft doorgelezen en de voorbereidende opdrachten zijn gemaakt.

De Insights kleuren
Nadat al het voorbereidend werk is gebeurd, kan de training beginnen. Er wordt tijdens de sessie onder andere gebruik gemaakt van een vier-kleuren model, gebaseerd op de Jungiaanse psychologie, om de belangrijkste aspecten van een persoonlijkheid in kaart te brengen. De kleuren hierin zijn helder blauw, vurig rood, zacht groen en stralend geel. Daarnaast wordt voor iets meer nuance een acht-kleuren model gebruikt. Als laatste stap heeft Discovery het ‘Insights wiel’ met 72 typen ontwikkeld. Hierin vind je oneindige kleurcombinaties die een compleet beeld geven van je persoonlijkheid. Deze modellen zijn eveneens terug te vinden in het persoonlijke profiel.

Toepassing op de werkvloer
Uit de training bleek dat het ideale team bestaat uit mensen van verschillende kleuren, wat betekent dat alle kleuren even belangrijk zijn in een organisatie. Het kennen van je eigen kleur en die van je collega´s helpt bij het begrijpen van elkaars gedrag en kan zodoende bijdragen aan het verbeteren van de samenwerking. Na de workshop zal elke deelnemer in staat in zijn om zijn eigen gedrag af te stemmen op dat van anderen. Wij merken dat dit al regelmatig gebeurt op de werkvloer en er in bepaalde situaties gerefereerd wordt aan de workshop, dit is een goede ontwikkeling. Verder kwamen we erachter dat het team bij Bakker & Bosch Group enorm veelzijdig is. Al met al hebben we ons team op een andere manier leren kennen, wat zeker waardevol is. Daarom adviseren wij andere organisaties ook om een workshop Insights Discovery te volgen om zo ook een inkijkje te krijgen in de verschillende persoonlijkheidstypen.
 
Marloes Schouten
 
Marloes Schouten
HR Consultant
m.schouten@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909
    LinkedIn


 
 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.