« terug naar het overzicht

Mbo-ers maken hbo vaker binnen 4 jaar af dan havisten

11 juli 2017

Wat is de slagingskans op het HBO op basis van je vooropleiding

Mbo’ers maken hbo vaker binnen 4 jaar af dan havisten. Mbo’ers die het hbo met succes afronden, doen dit gemiddeld sneller dan havisten. Maar havisten sluiten hun hbo-opleiding wel vaker met een diploma af dan medestudenten uit het mbo. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over studenten die in het collegejaar 2008/’09 aan een hbo-opleiding begonnen.

Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo’ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo’ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo’ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.

Na zes jaar is 33 procent van de mbo’ers gestopt met de studie, tegen 22 procent van de havisten. Het merendeel hiervan stopt in het eerste jaar studiejaar. Het gaat om 20 procentvan de mbo’ers en 14 procent van de havisten.

Studieresultaten 4 en 6 jaar na het starten aan het HBO
Vooropleiding HBO'ers
 

Vwo’ers halen relatief vaak diploma in zorg of kunst

Bedrijfskunde en administratie is de populairste studierichting van de studenten die in 2008/’09 met een hbo-opleiding begonnen en zes jaar later een diploma hadden. Havisten hebben iets vaker een diploma in deze richting dan mbo’ers en vwo’ers. Welzijn is met name populair bij voormalig mbo'ers. Vwo’ers behalen relatief vaak een hbo-diploma van een zorg- of kunstopleiding, richtingen waarvan geen universitaire opleiding bestaat.
 

Jaarlijks stromen rond de 30 duizend mbo’ers in het hbo

De toestroom van mbo’ers in het hbo schommelt al jaren rond de 30 duizend. In 2008/’09 stroomden ruim 28 duizend studenten met een mbo-vooropleiding in het hbo. Daarmee is 30 procent van alle eerstejaars hbo’ers een mbo’er. Dat nam toe tot bijna 32 duizendinstromers in 2013/’14. In die periode werd bekend dat de basisbeurs zou worden afgeschaft. Veel studenten begonnen daardoor eerder met een hbo-studie dan ze eigenlijk van plan waren, om nog een basisbeurs te kunnen krijgen. Het afgelopen studiejaar (2016/’17) waren er bijna 30 duizend eerstejaars hbo’ers met mbo-vooropleiding; 31 procent van het totaal. Mbo-leerlingen kunnen alleen doorstromen naar het hbo als ze een diploma van het vierde niveau hebben behaald of een speciale ontheffing hebben gekregen.
 

Alleen mbo’ers hebben een beroepskwalificatie

Mbo’ers die aan een hbo beginnen hebben een andere positie ten opzichte van de arbeidsmarkt dan medestudenten met een havo- of vwo-diploma. Mbo’ers hebben al een diploma van een beroepsopleiding en kunnen daarmee aan de slag op de arbeidsmarkt.
 

Studenten kunnen verkorte hbo-trajecten volgen

Een hbo-bachelor duurt in de regel nominaal vier jaar, maar de studieduur van studenten kan in specifieke gevallen worden ingekort. Dat geldt vooral voor studenten met een afgeronde vwo-opleiding, maar bijvoorbeeld ook voor havisten met een gemiddeld eindcijfer van een acht of hoger en mbo’ers in specifieke doorstroomroutes. Daarnaast leren sommige mbo’ers door voor een associate degree: een tweejarig hbo-programma dat leidt tot een diploma dat tussen het mbo-4 en hbo-bachelordiploma in zit. Een associate degree maakt deel uit van een hbo-bachelor en geeft de student de mogelijkheid om direct na afronding door te stromen naar de laatste twee jaar van dit onderwijsprogramma. Van de mbo’ers die in 2008/’09 aan een hbo-opleiding begonnen, had 2 procent zes jaar later deze graad behaald.

Bron: CBS

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.