« terug naar het overzicht

Meer dan 40% van de Nederlanders krijgt te maken met een psychische aandoening

16 november 2017

Uit een onderzoek is gebleken dat 43% van de Nederlanders ooit te maken krijgt met een psychische aandoening en daardoor (tijdelijk) niet aan het arbeidsproces deel kan nemen. 

Zo, die komt binnen en waar je van schrikt. 

Ik merk wel in de praktijd dat uitval inderdaad veel door psychische klachten veroorzaakt wordt, maar dat het niet deelnemen aan het arbeidsproces alléén veroorzaakt wordt door deze aandoening, is ook niet het geval. 
Er rust blijkbaar een stigma op psychische problemen bij werkgevers en leidinggevende. Dit negatieve beeld kan hen benadelen bij carrièrekansen of bij het opstarten na een verzuimperiode, maar ook bij 2e spoortrajecten.

We weten allemaal dat ziekteverzuim een kostbare aangelegenheid is en dat uitval, veroorzaakt door psychische klachten, vaak een lange termijn van uitval kennen. Van alle mensen die 6 maanden of langer thuis zitten, hervat nog maar de helft het werk. Als je kijkt naar een lichtere aandoening, zich ziek melden n.a.v. overspanning, blijkt dat een ruim percentage na één jaar nog steeds niet aan het werk is.  

Daarom moeten we af van het idee dat we mensen met deze aandoening niet met werk moeten ‘belasten’. Dit omdat werk ontzettend heilzaam kan zijn en een bijdrage kan leveren aan het herstel.
Werk heeft namelijk veel positieve kanten te denken aan:
- het geeft structuur aan de dagindeling;
- het zorgt voor afleiding;
- je bent wat financieel onafhankelijker en het draagt bij tot het zelfvertrouwen;

Langzaam vindt er een kentering plaats en komt er meer aandacht voor het feit dat mensen niet lang thuis moeten zitten want dit zal de problemen alleen maar verergeren en tevens verhoogt het de drempel om weer terug te keren.
Het is zaak om er snel bij te zijn en er dus niet op voorhand ervan uit moet gaan dat je mensen belast door over werk te beginnen.

Pas op dat je niet generalistisch te werk gaat maar bekijk het van geval tot geval en daardoor is het van groot belang dat je als casemanager een goed contact hebt met de bedrijfsarts waardoor het ‘werken’ als heilzaam gezien kan worden.
Mogelijk ontstaat hierdoor ruimte voor de bedrijfsarts om te werken volgens de multidisciplinaire richtlijnen. 
 
Henk de Bakker
 
Contactpersoon:
Henk de Bakker
info@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909


 
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram