« terug naar het overzicht

Re-integratie 3e spoor

13 februari 2018
Als uw werknemer na 104 weken ziek uit dienst gaat, denkt u wellicht dat u ervan af bent.
Dit is helaas niet zo of u bent géén eigen risicodrager en heeft u dit via uw verzekering afgedekt.
Over het algemeen zijn werkgevers eigen risicodrager voor o.a. de WGA en daar schuilt nu net het probleem.

U blijft na 104 weken 10 jaar lang verantwoordelijk voor uw werknemer ook al heeft u afscheid genomen middels een VSO of met een ontslagvergunning van het UWV. 
U bent verantwoordelijk voor de re-integratie en betaling van de WGA-uitkering van uw (oud) werknemer. Het kan gevolgen hebben voor de gedifferentieerde WGA premie. Die kan namelijk behoorlijk stijgen; voor kleinere bedrijven enkele duizenden euro’s en voor grotere bedrijven gaat het om tienduizenden euro’s.
Dus dat kan een behoorlijke schadelast worden en het doel van een 
re-integratietraject 3e spoor is dan ook het zo snel mogelijk vinden van een duurzame werkplek.

De werkwijze van re-integratie 3e spoor is vrijwel gelijk aan dat van een 2e spoortraject.
De basis van dit traject is de functiemogelijkheden lijst vastgesteld door de bedrijfsarts. Binnen de mogelijkheden van het belastbaarheidsprofiel wordt gekeken naar werkhervatting met als doel tenminste 65% van wat een werknemer zou moeten kunnen verdienen in een nieuwe functie (resterende verdiencapaciteit).
Gedurende de poortwachterperiode (104 weken) is gekeken naar mogelijkheden zonder dat de werknemer exact op de hoogte is waar hij/zij aan toe is. Bij het starten van het 3e spoor is de WIA keuring achter de rug en wordt het belang van werken en inkomen actueler. 

In het verleden werd een 3e spoortraject nog niet veel door bureaus aangeboden, maar trends laten zien dat deze vorm in de toekomst steeds meer aan de orde zal komen. Dit omdat het voor de verzekeraar en of ex-werkgever financieel aantrekkelijk is de looptijd van 10 jaar te verkorten.

Het zal duidelijk zijn dat werkgever en werknemer gebaat zijn bij een goed resultaat, omdat de werkgever de schade kan beperken en de werknemer uitzicht heeft op hogere inkomsten. 

Goed om te weten: Spoor 3 is enkel toegankelijk voor oud-werknemers gekeurd op 35-80% WGA

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram