« terug naar het overzicht

Reiskosten 2021 niet meer onbelast

26 november 2020
Door Corona zijn veel werknemers op advies van de overheid thuis gaan werken. De vaste reiskostenvergoeding bleef echter vaak gewoon doorgaan. De Belastingdienst maakte eerder dit jaar bekend dat werkgevers in 2020 de vaste reiskostenvergoedingen onbelast mogen blijven betalen, ook als de werknemer vanwege het coronavirus thuiswerkt en daardoor geen, of veel minder, reiskosten maakt. Per 1 januari heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën laten weten dat de vaste reiskostenvergoeding voor werknemers die thuiswerken niet meer onbelast uitbetaald mag worden wat financiële consequenties voor werknemers kan hebben.

Als de werknemer in een kalenderjaar minstens 36 weken of 128 dagen naar de vaste werkplek op en neer reist, mag de werkgever nog een onbelaste vaste reiskostenvergoeding verstrekken zonder dat dit ten koste gaat van de vrije ruimte. Werknemers die regelmatig thuiswerken zullen dit vaak niet halen en zullen hier dus niet voor in aanmerking komen. Let er op als werkgever dat dit tijdig wordt gecommuniceerd zodat er geen plotselinge veranderingen op de loonstrook optreden.

Update: 28 januari 2021
Krijgen uw werknemers een vaste reiskostenvergoeding van u, en werken zij vanwege het coronavirus (bijna) volledig thuis? Dan hoeft u de vaste vergoeding niet aan te passen.
In ieder geval tot 1 april 2021 kunnen de bestaande vaste reiskostenvergoedingen door de werkgever nog onbelast worden vergoed. Ook al worden deze reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt. Voorwaarde is dat het vaste vergoedingen betreft die al vóór 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend.

Update: 2 april 2021 
Vaste reiskostenvergoeding onbelast doorbetalen tot 1 juli 2021 verlengd 
Als werkgever kunt u in elk geval tot 1 juli 2021 de bestaande vaste reiskostenvergoedingen aan uw werknemers onbelast blijven doorbetalen. Het kabinet heeft vanwege de coronasituatie namelijk besloten deze goedkeuring nog eens tijdelijk te verlengen. 
 
Marijn van den Bosch
 
Marijn van den Bosch
Directeur
m.vandenbosch@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.