« terug naar het overzicht

Snelle groei in het aantal vacatures in 2016

25 januari 2017

Het aantal vacatures in Nederland stijgt

In 2016 werden er 26,5 procent meer vacatures geplaatst dan het jaar ervoor. De piek lag in november, met 180.000 unieke vacatures. Dat blijkt uit het rapport van De Nederlandse online vacaturemarkt. De analyses werden uitgevoerd op 1,9 miljoen unieke vacatures.
 

Stijging vanaf 2015

Ligt het aantal vacatures in 2013 en 2014 nog dicht bij elkaar, vanaf 2015 zien we een grote stijging die zich verder doorzet in 2016. En waar 2013, 2014 en 2015 steeds een dipje in februari laten zien, vindt in 2016 in die maand juist een lichte stijging van het aantal vacatures plaats. De piek ligt in dat jaar in november, met 180.000 unieke vacatures.
 

ICT blijft grootste beroepsklasse

In absolute aantallen is het aantal online vacatures in alle sectoren gestegen. Handel is met 20,2 procent de grootste sector, ondanks een daling van -1,7 procent marktaandeel. ICT blijft ook in 2016 de grootste beroepsklasse, ondanks een daling van -1,4 procent marktaandeel.

De grootste stijger is de sector Gezondheidszorg en Welzijn met een marktaandeel van 17,0 procent. Dat is een groei van 2,9 procent ten opzichte van 2015.
 

Meest gevraagde beroep op de arbeidsmarkt

Medewerker klantenservice is in 2016 net als in 2015 het meest gevraagde beroep. Het staat met 36.012 vacatures met stip bovenaan. Een goede tweede is reparatie- en onderhoudsmonteur, en ook verzorgenden, productiemedewerkers en accountmanagers zijn veelgevraagd. De software engineer valt in 2016 net buiten de top 5.

En hoewel het aantal vacatures sterk groeit, heeft de helft van de sollicitanten nog steeds het gevoel van de crisis. Werkzoekenden hebben weinig idee hoe de arbeidsmarkt ervoor staat en welke positie zij daarin innemen.  
 

Steeds grotere vraag lager opgeleiden

Was de vraag naar hoger en lager opgeleiden in 2014 nog ongeveer gelijk, de afgelopen twee jaar is dit steeds minder het geval. In absolute aantallen stijgt het aandeel vacatures voor hoger opgeleiden minder hard dan dat voor lager opgeleiden. Het gat tussen beide wordt dan ook steeds groter.

In 2016 was het marktaandeel vacatures voor hoger opgeleiden 45,2 procent tegen 54,8 procent marktaandeel vacatures voor lager opgeleiden.

Bron: http://www.jobfeed.nl/news.php

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram