« terug naar het overzicht

Thuiswerken doe je zo!

25 maart 2020
Sinds anderhalve week zit een groot deel van Nederland thuis. Binnen deze korte periode hebben de meeste van ons ervaren dat thuiswerken soms best lastig kan zijn. Je wordt sneller afgeleid door de dingen om je heen en bent eerder geneigd om bijvoorbeeld even snel een was erin te doen of de boodschappen alvast te gaan halen.

Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan? Dit is een vraag die veel wordt gesteld en waar niet één antwoord op te geven is. Iedereen werkt immers anders. Maar om je op weg te helpen hebben wij de volgende 8 tips op een rijtje gezet die het thuiswerken hopelijk wat aangenamer maken.
 
Tip 1: Houd ritme in je dag.
De verleiding is erg groot om nu wat langer in je bed te blijven liggen, omdat je toch niet naar kantoor hoeft te reizen. We raden echter aan om dit niet te doen. Het behouden van structuur in je dag is zeer belangrijk, vooral in deze periode. Sta je iedere dag om 07:00 uur op? Doe dat nu dan ook.
 
Tip 2: Trek je normale werkoutfit aan.
Het is erg verleidelijk om nu lekker je joggingbroek aan te trekken of je pyjama wat langer aan te houden. Verstandig is het echter niet. Je hersenen linken bepaalde kleding aan emotie en gedrag. Het kan dus zomaar zijn dat wanneer je je joggingbroek aantrekt, je een stuk minder productief bent dan wanneer je je spijkerbroek aan hebt.
 
Tip 3: Creëer een nette werkplek voor jezelf.
Wanneer alles opgeruimd en netjes is heb je veel meer rust in je hoofd. Is je thuiswerkplek dus nog niet geordend? Maak dan eerst tijd vrij om alles op te ruimen en begin daarna pas aan je werkzaamheden. Je zult zien dat je hierdoor een stuk efficiënter bent.     
 
Tip 4: Luister muziek.
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je muziek luistert, je veel productiever bent dan wanneer je dit niet doet. Als je naar muziek luistert, maken je hersenen het stofje ‘dopamine’ vrij. Dopamine is een gelukshormoon waar je energie van krijgt. Daarnaast zorgt muziek voor een positieve gemoedstand, waardoor je zal merken dat je een verhoogde concentratie en productiviteit hebt. Op zoek naar een goede afspeellijst? Op Spotify zijn verschillende ‘concentratie’ en ‘focus’ afspeellijsten te vinden om je productiviteit te bevorderden.
 
Tip 5: Doe de belangrijkste dingen eerst.
Moet je nog een presentatie maken voor een (online) meeting? En vergt dat veel aandacht? Maak hiervan dan je prioriteit. In de ochtend ben je namelijk nog het meest fit en scherp. Wanneer de belangrijkste dingen gedaan zijn, kun je beginnen aan je overige werkzaamheden.
 
Tip 6: Plan pauzes in.
Zonder je collega’s om je heen merk je vanzelf dat je soms langer aan één stuk doorwerkt. Het koffiemoment en de gezamenlijke lunch vallen weg en dit zorgt ervoor dat je werkdag er anders uitziet. Toch zijn deze koffiemomenten nog steeds ontzettend belangrijk. Wanneer je té lang aan één stuk doorwerkt merk je vanzelf dat dit de kwaliteit van je werk niet ten goede zal komen. Plan voor jezelf bepaalde pauzes in, zodat de verleiding om dit tussendoor te doen minder wordt. 
 
Tip 7: Blijf bewegen.
De verleiding is groot om de hele dag achter je laptop te zitten en niet buiten te komen. Het is bewezen dat bewegen enorm veel voordelen heeft voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Blijf dit dus vooral ook doen als je vanuit huis werkt. Ga tijdens je pauze even (met voldoende afstand) een ommetje lopen of doe desnoods bij gebrek aan tijd wat simpele stretchoefeningen achter je bureau. Word je gebeld? Maak er dan een gewoonte van om van je bureau weg te lopen wanneer je opneemt.  
 
Tip 8: Kom online samen!
Al snel zal je merken dat je niet alleen het dagelijkse contact met je collega’s gaat missen, maar dat het ook een stuk onpraktischer is om alleen via de mail contact met elkaar te hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg tools om online in contact met elkaar te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google Hangouts, Skype en Zoom. Spreek bepaalde momenten af op de dag om even te videobellen. Drink een kop koffie of thee met je collega en breng elkaar op de hoogte van wat er speelt. Deze ‘meetings’ hoeven niet lang te zijn, maar ze zijn wel zeer belangrijk om miscommunicatie te voorkomen.

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram