« terug naar het overzicht

Transitievergoeding terug vragen

19 maart 2019
Het komt steeds dichterbij.
 
In juli van 2018 heb ik via de nieuwsbrief ('Goed nieuws met betrekking tot de transitievergoeding') dit onderwerp al aangestipt, maar het krijgt nu steeds meer vorm, zodanig zelfs, dat er door de overheid nu startdata genoemd worden.
 
Nog even een kort résumé:
Veel werkgevers houden een werknemer na twee jaar ziekte op de slapende loonlijst. Dit om te voorkomen dat ze een hoge transitievergoeding moeten betalen, wat ze eigenlijk niet kunnen of willen. Om dit nu tegen te gaan heeft het vorige kabinet een reparatiewet voor gesteld welke nu in werking gaat treden.
 
1 april 2020 is het zo ver!  Bewaar uw documenten goed.
 
Vanaf deze datum mogen werkgevers een verzoek tot compensatie van de transitievergoeding indienen bij het UWV, zelfs met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015.
Het UWV zal de aanvraag voor oude zaken (dus vanaf 1 juli 2015) binnen 6 maanden beoordelen wat bij nieuwe zaken (dus na 1 juli 2020) binnen 8 weken zal gebeuren. De hoogte van het gecompenseerde bedrag zal passen binnen de wettelijke kaders. Met andere woorden, indien u een hogere vergoeding heeft gegeven, deze niet uitbetaald wordt.
 

Wanneer heeft u recht op aanspraak van de transitievergoeding

 • Dit is wettelijk vastgelegd in de wet art.7.673 lid 1 BW;
 • Arbeidsovereenkomst moet langer dan 2 jaar bestaan;
 • werkgever neemt het initiatief tot ontslag;
 • ontslagvergunning via UWV of kantonrechter;
 • tijdelijk contract na 24 maanden niet wordt voortgezet. 

Als de werkgever een vergoeding heeft betaald op grond van een tussen hem en werknemer gesloten beëindigingsovereenkomst. Dan kan er ook aanspraak gemaakt worden op een vergoeding van de transitievergoeding door het UWV
 

Wat moet u bewaren om de transitievergoeding terug te kunnen vragen?

 • De ontslagvergunning of beëindigingsovereenkomst;
 • alle documenten waaruit blijkt dat de werknemer ziek was en bij het einde van het dienstverband ziek uit dienst gaat;
 • financiële stukken voor het berekenen van de transitievergoeding;
 • bewijs dat de transitievergoeding betaald is;
 • de arbeidsovereenkomst;
 • loonstroken.
Vóór 1 juli van dit jaar geeft het UWV nog een totaal overzicht van de documenten die van belang zijn.
Mocht de aanvraag niet compleet zijn dan krijgt de werkgever nog de tijd om deze aan te vullen. Voor de zaken na 1 juli 2020 geldt hiervoor 2 weken en voor de oude gevallen zelfs 28 dagen.
 
De kosten die het UWV moet maken, worden verhaald op de werkgevers en komen uit het Awf (algemeen werkeloosheidsfonds)  Hierdoor gaan de premies voor dat fonds voor alle werkgevers omhoog. Hiermee wordt een stukje van het principe “de vervuiler betaald” verlaten.
Het ministerie verwacht dat in 2020 ruim één miljard euro geclaimd wordt. Daarna zal dat jaarlijks ongeveer 180 miljoen bedragen.
 
Helaas is met deze reparatiewet nog niet alle problemen m.b.t de kosten voor een werkgever van een werknemer die ziek is, opgelost. Want mocht een werkgever de uitgevallen werknemer herplaatsen in een andere positie met een lager salaris, dan moet hij toch een transitievergoeding betalen die hij niet kan declareren bij het UWV. Waarom zou een werkgever deze moeite dan doen en een werknemer akkoord gaan met zo’n voorstel?
 
 
Henk de Bakker
 
H. de Bakker
Casemanager Verzuim
h.debakker@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909


 
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.