« terug naar het overzicht

Trends in het ziekteverzuim - Feiten en cijfers

6 juli 2017
In 2016 bedroeg het ziekteverzuim 3,9 procent. Dit betekent dat van alle duizend te werken dagen er 39 zijn verzuimd vanwege ziekte. Sinds 2006 is het verzuim onder werknemers vrij stabiel en fluctueert tussen 3,8 en 4,2 procent. In 2014 was het ziekteverzuim met 3,8 procent het laagst. 
  

Ziekteverzuim in het openbaar bestuur het hoogst

In het openbaar bestuur was het ziekteverzuim in 2016 met 5,3 procent het hoogst, gevolgd door de gezondheids- en welzijnszorg (5,1 procent). Het ziekteverzuim was het laagst in de horeca (2,2 procent), gevolgd door de landbouw en visserij met 2,5 procentverzuim. In het eerste kwartaal van 2017 was het ziekteverzuimpercentage wederom het hoogst in het openbaar bestuur en de overheidsdiensten. Dit ziekteverzuimpercentage was 5,8 procent. Dit is het hoogste ziekteverzuimpercentage vanaf 2006 in alle bedrijfstakken.
Ziekteverzuim door de jaren heen
Periode 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016 
Ziekteverzuimpercentage  5,5 5,4 4,7 4,2 4,1 4,2 4,2 4,1 4,1 4,2 4,2 4 3,9 3,8 3,9 3,9

Werknemers in de horeca bleven in 2016 het minst ziek thuis, werknemers in het openbaar bestuur het meest. De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers, en de bedrijfsgrootte. Zo heeft het lagere verzuim in de horeca er onder meer mee te maken dat er naar verhouding veel jonge werknemers in deze bedrijfstak werkzaam zijn.
       

Bedrijfstakken met hoogste en laagste ziekteverzuim onder werknemers

Bedrijfstakken met hoogste en laagste ziekteverzuim onder werknemers
 

Rol bedrijfs- en werknemerskenmerken bij verzuim

Het verschil in ziekteverzuim tussen bedrijfstakken onderling hangt voor een deel samen met kenmerken van werknemers, zoals leeftijd en geslacht. Daarnaast spelen ook verschillen in arbeidsomstandigheden een rol: zo doen in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten – waartoe ook defensie, brandweer en politie behoren - naar verhouding meer werknemers gevaarlijk werk dan in het onderwijs. In de gezondheids- en welzijnszorg verrichten relatief veel werknemers fysiek zwaar werk. Werknemers die gevaarlijk of fysiek zwaar werk doen verzuimen gemiddeld meer. Ook werknemers bij grote bedrijven zijn meer ziek thuis. 
Het lage verzuim in de horeca heeft onder meer te maken met de relatief lage gemiddelde leeftijd van werknemers in deze bedrijfstak.
     

Waardoor is het ziekteverzuim in de horeca het laagst?

Werknemers in de horeca mogen over het algemenee vaker dan in andere bedrijfstakken zelf bepalen wanneer ze verlof opnemen, en beschikken ze vaker over een flexibel dienstverband. De laatste twee kenmerken hangen samen met een lager verzuim. Daarnaast heeft het er mee te maken dat er veel jonge werknemers in de horeca werken.

Op zoek naar verzuimbegeleiding? Bij Bakker & Bosch helpen we u met het opstellen van een goed verzuimbeleid en zorgen we voor een correcte, kundige en actieve verzuimbegeleiding. We weten verzuim efficiënt en effectief aan te pakken zodat hoge of onnodige kosten en sancties van het UWV worden voorkomen. Meer informatie over verzuimbegeleiding.

Bron: CBS

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram