« terug naar het overzicht

Vaker ontslag met wederzijds goedvinden

26 november 2020
Uit de evaluatie van de Wet Werk en Zekerheid van SEO Economisch Onderzoek dat is gedaan in opdracht van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid, is gebleken dat de hervorming van het ontslagrecht volgens rechters en juridisch belangenbehartigers op onderdelen heeft geleid tot een eenduidiger en eerlijker ontslagrecht.

Ook werkgevers vinden dat het ontslagrecht eenduidiger is geworden, maar tevens complexer en niet noodzakelijkerwijs eerlijker. Voor hen is het resultaat van een ontslagprocedure via de kantonrechter minder zeker geworden, waardoor zij vaker (tegelijkertijd) proberen om met de werknemer tot een beëindigingsovereenkomst te komen. Door de introductie van de gemaximeerde transitievergoeding wordt die route vaker gekozen. Dat heeft gezorgd voor een sterke verschuiving van ontslag via UWV of de kantonrechter naar ontslag met wederzijds goedvinden.

Kosten ontslag met wederzijds goedvinden het laagst

De totale gemiddelde ontslagkosten voor werkgevers in Nederland zijn sinds 2011 gestegen met zo’n 8%. Worden de ontslagkosten uitgedrukt in het aantal maandsalarissen van de ontslagen werknemers, dan zijn de ontslagkosten met een vijfde maandsalaris gestegen in die periode, omgerekend met 2 procent. De gemiddelde ontslagkosten zijn dus sterker gestegen dan het gemiddelde maandsalaris van de ontslagen werknemers.

Deze toename in kosten is vooral het gevolg van een stijging van de improductiviteitskosten: een gemiddelde toename van twee weken tussen de feitelijk laatste werkdag van de ontslagen werknemer en de formele ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Werkgevers geven aan dat zowel zij als de ontslagen werknemers het prettig vinden om wat meer ruimte af te spreken in het formele einde van de arbeidsovereenkomst. In de helft van het aantal ontslaggevallen met wederzijds goedvinden geldt de hoogte van de transitievergoeding als uitgangspunt voor de bepaling van de ontslagvergoeding, in een derde van de gevallen ligt de ontslagvergoeding hoger.
 
Tabel gemiddelde ontslagkosten
Bron: Panteia (2013) & SEO Economisch Onderzoek (2017, 2020)
 
Om de kosten voor ontslag laag te houden is het belangrijk om te zorgen voor goede dossiers waarin functionerings- en beoordelingsdocumentatie aanwezig is. Door tijdig in te spelen op eventueel disfunctioneren of veranderende situaties wordt de kans op ontslag op basis van wederzijds goedvinden vergroot. Ga in gesprek met de werknemer om het disfunctioneren bespreekbaar te maken en stel samen een verbeterplan op. Hoe beter dit wordt gedaan hoe groter de kans is dat als er geen verbetering wordt geboekt er in onderling overleg een einde aan het dienstverband kan worden gemaakt.

Het Nieuwe Beoordelen
Hoe zorg je als werkgever voor een goede functionerings- en beoordelingscyclus die ook werkt in een tijd waarin veel medewerkers thuiswerken? lees verder over deze methodiek.

   
Marijn van den Bosch
 
Marijn van den Bosch
Directeur
m.vandenbosch@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram