« terug naar het overzicht

Verschil in werkloosheid tussen laag- en hoogopgeleiden steeds kleiner

25 juli 2017
Verschil in werkloosheid tussen laag- en hoogopgeleiden steeds kleiner

Werkloosheid daalt sterker onder laagopgeleiden

Met het aantrekken van de economie is de werkloosheid onder laagopgeleiden naar verhouding sterk afgenomen. In het eerste kwartaal van 2017 bedroeg de werkloosheid onder de laagopgeleide beroepsbevolking 9,2 procent; in 2014 was dat nog 13,2 procent. Toch is de werkloosheid onder laagopgeleiden nog steeds flink hoger dan onder hoogopgeleiden, bij wie 3,4 procent van de beroepsbevolking werkloos was. Dit meldt het CBS op basis van recent verschenen cijfers.Van de 500 duizend werklozen in het eerste kwartaal van 2017 was ruim een op de drie laag opgeleid (basisonderwijs, vmbo of de eerste drie leerjaren van havo/vwo). Het aantal werklozen met een middelbaar onderwijsniveau is groter, maar de totale groep middelbaar opgeleiden in de beroepsbevolking is omvangrijker, waardoor het werkloosheidspercentage in die groep toch lager ligt.
 

Verschil in werkloosheid met hoogopgeleiden neemt af

Tijdens de crisis nam het werkloosheidspercentage van laagopgeleiden toe tot 13,2 in het eerste kwartaal van 2014. Zes jaar eerder, voordat de crisis uitbrak, was dat nog 6,9. Onder hoogopgeleiden nam de werkloosheid in die periode toe van 2,3 naar 4,5 procent. Daarmee was het werkloosheidspercentage op het hoogtepunt van de crisis nog steeds bijna drie keer zo hoog onder laagopgeleiden als onder hoogopgeleiden. Met het aantrekken van de economie neemt het verschil in werkloosheid tussen de verschillende onderwijsniveaus af. Het werkloosheidspercentage onder laagopgeleiden daalt sinds 2014 namelijk sterker dan onder hoogopgeleiden.
 

Verschil in arbeidsdeelname tussen laag- en hoogopgeleiden kleiner

Die sterkere afname hangt samen met het feit dat het aandeel werklozen die een baan vonden sterker steeg onder laagopgeleiden dan onder hoogopgeleiden. Het aandeel baanverliezers nam in beide groepen even sterk af. 

Het verschil in arbeidsdeelname tussen laag- en hoogopgeleiden is daarmee kleiner geworden. Het percentage werkenden onder laagopgeleiden steeg sinds het eerste kwartaal van 2014 namelijk iets sterker (van 45,3 naar 46,6) dan onder hoogopgeleiden (van 79,9 naar 80,6). Desondanks is het verschil in arbeidsdeelname in het eerste kwartaal van 2017 nog steeds groter dan voor de crisis in 2008, omdat de netto-arbeidsparticipatieonder laagopgeleiden vooral tijdens de laatste crisisjaren relatief sterk afnam.

Bron: CBS

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram