« terug naar het overzicht

Waar moet je als werkgever rekening mee houden als je een vakantiekracht in dienst neemt?

9 juni 2020
 
De eindexamens zitten er (bijna) op en dat betekent dat veel scholieren weer op zoek gaan naar een vakantiebaan. Waar moet je als werkgever rekening mee houden als je een vakantiekracht in dienst neemt? Wij zetten alles nogmaals graag voor je op een rijtje!

Wanneer is een medewerker een vakantiekracht?
Een vakantiekracht (vanaf 13 jaar) is een normale medewerker waarmee je, zoals iedere andere medewerker, een arbeidsovereenkomst aangaat.

Een medewerker is een vakantiekracht als:  
  • Hij of zij een dagopleiding volgt en;
  • Uitsluitend tijdens school- of studievakanties werkt. 
Bij vakantiekrachten die jonger zijn dan 16 jaar is het belangrijk om ook rekening te houden met het volgende: 
  • 13- en 14-jarigen mogen maximaal 4 weken per jaar als vakantiekracht werken, waarvan 3 weken aaneengesloten.
  • 15-jarigen mogen maximaal 6 weken per jaar als vakantiekracht werken, waarvan 4 weken aaneengesloten.

Waar moet ik rekening mee houden bij de arbeidsovereenkomst?  
Met een vakantiekracht sluit je een arbeidsovereenkomst af. Het is aan te raden om te kiezen voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zodat je na de vakantieperiode niet vastzit aan een loondoorbetalingsverplichting (bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid).

Heb je te maken met een vakantiekracht die jonger is dan 16 jaar dan heeft de vakantiekracht voor het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst toestemming nodig van zijn of haar ouders/verzorgers. Wij adviseren je om, naast de vakantiekracht, ook een ouder/verzorger te laten tekenen voor de arbeidsovereenkomst.

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid is het voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van 6 maanden of korter niet meer mogelijk om een proeftijd op te nemen.

Wat moet ik een vakantiekracht betalen?
Voor 13- en 14 jarige vakantiekrachten is er geen minimumloon. Bij vakantiekrachten die 15 jaar of ouder zijn heb je te maken met het wettelijk minimumjeugdloon.

Onderstaand hebben we een overzicht van de minimum(jeugd)lonen per 1 juli 2020 voor je toegevoegd.
 
Leeftijd Per maand Per week Per dag
21 jaar en ouder € 1.680,00 € 387,70 € 77,54
20 jaar € 1.344,00 € 310,15 € 62,03
19 jaar € 1.008,00 € 232,60 € 46,52
18 jaar € 840,00 € 193,85 € 38,77
17 jaar € 663,60 € 153,15 € 30,63
16 jaar € 579,60 € 133,75 € 26,75
15 jaar € 504,00 € 116,30 € 23,26

Naast het salaris dat vakantiekrachten ontvangen bouwen ze ook wettelijke vakantie-uren en 8% vakantiegeld op. Als werkgever kan je ervoor kiezen om de opbouw van vakantie-uren en vakantiegeld met een opslag op het salaris direct uit te betalen.  

Loonbelastingverklaring
De vakantiekracht vult, bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst, ook een loonbelastingverklaring in waarop hij of zij aangeeft of de loonheffingskorting moet worden toegepast. Bij vakantiekrachten mag de kwartaaltabel voor de Loonheffingen worden toegepast. In dat geval hoeft er geen loonheffing te worden ingehouden, omdat je rekening mag houden met een hogere loonheffingskorting. Deze regeling is speciaal voor studenten- en scholieren die vakantiewerk doen. Het is belangrijk om hiervoor gebruik te maken van het juiste document.

Mag een vakantiekracht alle werkzaamheden uitvoeren?
Bij vakantiekrachten in de leeftijd van 13 t/m 17 jaar moet je als werkgever rekening houden met extra regels vanuit de arbeidsomstandigheden- en arbeidstijdenwet. In deze wet is namelijk bepaald dat jongeren in deze leeftijd niet altijd alle soorten werk mogen uitvoeren en dat ze ook gebonden zijn aan specifieke werk- en rusttijden.   

Heeft vakantiewerk invloed op de Kinderbijslag en/of studiefinanciering?
Kinderbijslag
Sinds 1 januari 2020 is wettelijk bepaald dat jongeren onbeperkt mogen bijverdienen. Dit betekent dat er geen extra regels meer zijn voor jongeren van 16 of 17 jaar waarvoor Kinderbijslag wordt ontvangen.

Studiefinanciering (DUO)
Doordat sommige studenten in een cruciaal beroep extra werken door de coronacrisis, is wettelijk besloten dat de grens voor het bijverdienen in 2020 voor alle studenten die studiefinanciering ontvangen komt te vervallen. Scholieren/studenten mogen dus in 2020 bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun studiefinanciering.

Ben je benieuwd of je écht op de hoogte bent van alle regels omtrent vakantiekrachten of vind je het prettig als wij de juiste arbeidsovereenkomst opstellen? Wij helpen je graag verder!
 
Marloes Schouten
 
Marloes Schouten
HR Consultant
m.schouten@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram