« terug naar het overzicht

Wat gaat er per 1 juli 2021 veranderen in het urenaanbod voor oproepkrachten?

22 juni 2021
Begin 2020 hebben we jullie meegenomen in de nieuwe regels die door de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) geïntroduceerd zijn. Eén van deze regels is dat je als werkgever verplicht bent om een oproepkracht na 12 maanden dienstverband een aanbod te doen met vaste uren. Dit vaste urenaanbod moet minstens gelijk zijn aan het gemiddeld aantal uren dat je oproepkracht in het afgelopen jaar heeft gewerkt. Vanaf 1 juli 2021 worden daar twee nieuwe regels aan toegevoegd die betrekking hebben op het accepteren of weigeren van het urenaanbod door de oproepkracht en de ingangsdatum van de vaste uren.

1. De oproepkracht moet binnen een maand reageren op het urenaanbod
Als werkgever heb je de verplichting om je oproepkracht elke keer dat de oproepovereenkomst 12 maanden heeft geduurd een aanbod te doen met vaste uren. De oproepkracht had zelf vervolgens ten minste een maand de tijd om een reactie te geven op dit aanbod. Vanaf 1 juli 2021 zal het woord ‘ten minste’ weggehaald worden uit de wet en is de oproepkracht verplicht om binnen een maand na het aanbod een reactie te geven. De oproepkracht is natuurlijk niet verplicht om het aanbod te accepteren. Als je oproepkracht het juist prettig vindt om flexibiliteit te hebben in het aantal werkuren per week, dan mag het aanbod geweigerd worden en blijft de arbeidsomvang op 0 uren staan. Als er wederom 12 maanden voorbij zijn dan moet je als werkgever wel weer opnieuw een aanbod met vaste uren doen.  

2. De vaste arbeidsomvang moet uiterlijk in de 15e maand ingaan
Momenteel heb je als werkgever de mogelijkheid om de vaste arbeidsomvang die door je oproepkracht geaccepteerd is pas op een later moment in te laten gaan. Dit mag bijvoorbeeld zelfs pas na 6 maanden nadat je het aanbod hebt gedaan. Doordat je als werkgever vanaf 1 juli 2021 verplicht bent om binnen een maand een aanbod te doen met vaste uren en de oproepkracht binnen een maand na dit aanbod een reactie moet geven, zijn er straks maximaal twee maanden nodig om het aantal vaste uren definitief te maken. Dit betekent dat vanaf 1 juli 2021 de vaste arbeidsomvang uiterlijk op de 1e dag van de 15e maand moet ingaan. Eerder mag natuurlijk altijd, maar later niet meer!


 
Marloes Schouten
 
Marloes Schouten
HR Consultant
m.schouten@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram