« terug naar het overzicht

Wat moet je doen als een werknemer ziek uit dienst treedt

21 augustus 2018
Als casemanager verzuim met name voor het MKB, krijg ik natuurlijk te maken met verzuim en medewerkers die een tijdelijk contract hebben. Werkgevers stellen heel vaak de vraag “hoe werkt dat nou, wat moet ik doen, of wat niet”.

Onderstaand zal ik kort ingaan op deze problematiek.
Indien het tijdelijk contract minimaal 6 maanden heeft geduurd, dan moet u rekening houden met de aanzegtermijn. Deze plicht houdt in dat minstens één maand vóór afloop van het contract u bekent maakt dat het contract niet verlengd wordt. Doe dit het liefst schriftelijk.
Als u de aanzegtermijn niet in acht neemt, kan de werknemer een aanzegboete eisen gelijk aan één dagloon met een maximum van één bruto maandsalaris.

Belangrijk is dat u de werknemer op de laatste dag dat hij/zij in dienst is, dit doorgeeft aan het UWV. Doe dit op tijd want anders kan er een boete van € 455. opgelegd worden door het UWV. Doe dit ook niet té vroeg want dan wordt het verzoek niet in behandeling genomen.

Als uw werknemer korter dan 6 weken na zijn eerste ziektedag in dienst blijft is het niet noodzakelijk om een re-integratieverslag te maken. Een kort re-integratieverslag is nodig als de werknemer binnen 6 tot 10 weken na de eerste ziektedag uit dienst gaat, óf als de bedrijfsarts inschat dat de werknemer binnen 3 maanden helemaal beter is. 
Is de werknemer langer dan 10 weken ziek voordat het contract eindigt, dan zijn alle re-integratieverplichtingen volgens de Wet Poortwachter van kracht. Dus ook het opstarten van een 2e spoortraject indien er sprake is van géén passende arbeid binnen de organisatie.
In relatie met de duur van het contract kunnen de kosten van het 2e spoortraject buiten redelijke proportie zijn. Het is dan mogelijk dat je een participatieverzoek bij het UWV indient. Dat is goedkoper.

Veel van bovenstaande zaken behandel ik voor de werkgever via het werkgeversportaal van het UWV.  Daarom is het van belang dat de werkgever binnen het werkgeversportaal UWV, een account heeft en mij daarvoor machtigt.  
 
Henk de Bakker
 
H. de Bakker
Casemanager Verzuim
h.debakker@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909


 
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.