« terug naar het overzicht

Werkwijze bij frequent ziekteverzuim

13 februari 2018
In mijn bericht van december 2017 spreek ik over het evalueren van het ziekteverzuim van het afgelopen jaar. Frequent verzuim vormt hier ook een onderdeel van, maar om dit goed aan te pakken moet je als werkgever eerst goed weten wat de specifieke oorzaken hieraan ten grondslag liggen.

Over het algemeen kennen we namelijk diverse oorzaken die kortdurend ziekteverzuim op kunnen leveren, bijvoorbeeld omdat sommige werknemers;
  • een fragiele conditie hebben;
  • onvrede hebben met hun werk of inkomen;
  • een te hoge werkdruk ervaren;
  • onvrede hebben over de relatie met de werkgever of collega’s;
  • problemen van persoonlijke aard.
Voor een effectieve aanpak van frequent kortdurend ziekteverzuim is het een voorwaarde om met elkaar in gesprek te gaan. Beschrijf deze manier van doen in uw verzuimprotocol zodat iedereen op de hoogte is dat er een gesprek kan komen als men bijvoorbeeld 3x ziek geweest is binnen 12 maanden.
 

Hierbij enkele tips en een stappenplan om een goed frequent verzuimgesprek te voeren

Stap 1: Opsommen van de feiten
Geef in een overzicht duidelijk aan dat de medewerker frequent verzuimt of dat bij het verzuim een patroon te zien valt.
Tip! Het is van belang dat u laat merken dat u goed voorbereidt bent, gebruik feiten om te laten zien dat het afwijkt van gemiddelden. Wijs op de regels. Door het rustig opsommen van de feiten zet u de toon van het gesprek.

Stap 2: Opsommen van de gevolgen
Maak duidelijk wat de gevolgen zijn van de steeds weer opnieuw terugkerende afwezigheid.
Tip! Belangrijk hierbij is dat men niet praat over de klachten, maar over de consequenties van de afwezigheid. Hiermee voorkomt men dat de medewerker niet ter verantwoording geroepen wordt, maar gezocht wordt naar een oplossing.

Stap 3: Reactie van de medewerker
Naar aanleiding van het bovenstaande zal de medewerker reageren. Beschouw opmerkingen als een signaal in welke vorm dan ook. Gebruik hierbij het 
lsd- principe (luister, samenvatten en doorvragen).
Tip! Sta niet direct klaar met uw mening of als u bedenkingen heeft omtrent het verzuim.

Stap 4: Bedenken van oplossingen
Stel dat de oorzaak van het verzuim werk gerelateerd is, ga dan samen zoeken naar oplossingen, zelfs als er sprake zou zijn van een gestoorde arbeidsrelatie.

Stap 5: Maak afspraken
Deze stap wordt helaas vaak vergeten en dan heeft een verzuimgesprek weinig zin. Zeker als er sprake is van grijs verzuimers of zelfs zwart verzuimers is het noodzakelijk ijkmomenten in de nabije toekomst af te spreken en deze afspraken schriftelijk vast te leggen. Indien er geen afspraken gemaakt worden, leg het gesprek altijd vast en onderteken beide dit verslag. 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram