Werkwijze bij frequent ziekteverzuim
13 februari 2018In mijn bericht van december 2017 spreek ik over het evalueren van het ziekteverzuim van het afgelopen jaar. Frequent verzuim vormt hier ook een onderdeel van, maar om dit goed aan te pakken moet je als werkgever eerst goed weten wat de specifieke oorzaken hieraan ten grondslag liggen.
Over het algemeen kennen we namelijk diverse oorzaken die kortdurend ziekteverzuim op kunnen leveren, bijvoorbeeld omdat sommige werknemers;
- een fragiele conditie hebben;
- onvrede hebben met hun werk of inkomen;
- een te hoge werkdruk ervaren;
- onvrede hebben over de relatie met de werkgever of collega’s;
- problemen van persoonlijke aard.
Hierbij enkele tips en een stappenplan om een goed frequent verzuimgesprek te voeren
Stap 1: Opsommen van de feitenGeef in een overzicht duidelijk aan dat de medewerker frequent verzuimt of dat bij het verzuim een patroon te zien valt.
Tip! Het is van belang dat u laat merken dat u goed voorbereidt bent, gebruik feiten om te laten zien dat het afwijkt van gemiddelden. Wijs op de regels. Door het rustig opsommen van de feiten zet u de toon van het gesprek.
Stap 2: Opsommen van de gevolgen
Maak duidelijk wat de gevolgen zijn van de steeds weer opnieuw terugkerende afwezigheid.
Tip! Belangrijk hierbij is dat men niet praat over de klachten, maar over de consequenties van de afwezigheid. Hiermee voorkomt men dat de medewerker niet ter verantwoording geroepen wordt, maar gezocht wordt naar een oplossing.
Stap 3: Reactie van de medewerker
Naar aanleiding van het bovenstaande zal de medewerker reageren. Beschouw opmerkingen als een signaal in welke vorm dan ook. Gebruik hierbij het
lsd- principe (luister, samenvatten en doorvragen).
Tip! Sta niet direct klaar met uw mening of als u bedenkingen heeft omtrent het verzuim.
Stap 4: Bedenken van oplossingen
Stel dat de oorzaak van het verzuim werk gerelateerd is, ga dan samen zoeken naar oplossingen, zelfs als er sprake zou zijn van een gestoorde arbeidsrelatie.
Stap 5: Maak afspraken
Deze stap wordt helaas vaak vergeten en dan heeft een verzuimgesprek weinig zin. Zeker als er sprake is van grijs verzuimers of zelfs zwart verzuimers is het noodzakelijk ijkmomenten in de nabije toekomst af te spreken en deze afspraken schriftelijk vast te leggen. Indien er geen afspraken gemaakt worden, leg het gesprek altijd vast en onderteken beide dit verslag.