« terug naar het overzicht

Wetsvoorstel betaald ouderschapsverlof aangenomen door Tweede Kamer

29 april 2021

Op 20 april 2021 is het voorstel voor de Wet betaald ouderschapsverlof aangenomen door de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel is nu aan de Eerste Kamer aangeboden. Deze wet zorgt er onder andere voor dat werknemers vanaf augustus 2022 negen weken een uitkering bij ouderschapsverlof kunnen ontvangen.   

Wat zijn de huidige voorwaarden en rechten omtrent ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling die ervoor zorgt dat de werknemer de mogelijkheid heeft om na de geboorte van zijn of haar kind tijdelijk minder te kunnen werken om meer tijd te kunnen besteden aan de zorg van hun kind. Een werknemer kan ook ouderschapsverlof opnemen voor een erkend kind of adoptiekind en ook voor een pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind mits het kind wel volgens de basisregistratie personen op hetzelfde adres woonachtig is.  

Bij ouderschapsverlof heeft de werknemer recht op maximaal 26 keer het aantal arbeidsuren per week.   

Voor het opnemen van ouderschapsverlof gelden nog een aantal andere regels:
  • ouderschapsverlof is een onbetaalde verlofvorm. Op de dagen waarop de werknemer ouderschapsverlof opneemt ontvangt de werknemer geen loon; 
  • ouderschapsverlof kan alleen opgenomen worden voor kinderen tot 8 jaar;
  • voor elk kind heeft de werknemer recht op ouderschapsverlof. Dit betekent dat als de werknemer bijvoorbeeld twee kinderen heeft (dus ook bij een tweeling), de werknemer recht heeft op twee keer het aantal uren dat staat voor ouderschapsverlof;
  • het is voor de werknemer mogelijk om voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof op te nemen. De werknemer is daarom niet verplicht om eerst het verlof voor het eerste kind op te maken;
  • indien het ouderschapsverlof samenvalt met een feestdag dan blijft deze dag staan als ouderschapsverlof en ontvangt de werknemer op die dag geen loon.   

Als werkgever kan je een aanvraag voor ouderschapsverlof niet weigeren. Eventueel is het wel mogelijk om bij een zwaarwegend bedrijfs- en dienstbelang aan de werknemer te vragen om het verlof anders in te roosteren.  

Wat gaat er veranderen? 
Het voorstel voor de Wet betaald ouderschapsverlof is de uitwerking van een Europese richtlijn voor een betere werk-privébalans voor ouders. Nederland moet deze richtlijn op uiterlijk 2 augustus 2022 in de nationale wetgeving hebben verwerkt. Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd, wordt het wetsvoorstel aangeboden bij de Eerste Kamer ter akkoord. Met deze wetswijziging krijgen ouders straks 9 weken ouderschapsverlof en een UWV-uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon (tot 50% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind. Daarmee krijgen gezinnen meer tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. 

Overige maatregelen
Het wetsvoorstel bevat nog meer maatregelen. Er wordt onder andere vastgelegd dat een werknemer aanvullend geboorteverlof kan stopzetten bij onvoorziene omstandigheden zoals ziekte. Daarnaast krijgen ook niet-verzekerde werknemers recht op een uitkering bij aanvullend geboorteverlof. Volgens de wetwijziging kunnen tot slot alle werknemers die jonge kinderen hebben of mantelzorgen, een verzoek indienen op basis van de WFW (Wet Flexibel Werken). 

Bron: Rijksoverheid en Rendement Online

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.