« terug naar het overzicht

Wetswijziging verbod op nevenwerkzaamheden

9 juni 2022
Veel werkgevers hebben in hun arbeidsovereenkomst een absoluut verbod op nevenwerkzaamheden opgenomen. Vanaf 1 augustus 2022 verandert de wet en is dit niet meer zomaar mogelijk. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden in de afspraken die je hierover maakt in de arbeidsovereenkomst.
 
Een beding waarbij de werkgever verbiedt of beperkt dat de werknemer voor anderen werkt buiten de tijdstippen waarop hij werkt bij die werkgever, is nietig, behalve als dit beding kan worden gerechtvaardigd op grond van een objectieve reden. Maar wat zijn objectieve redenen?
 
De richtlijn noemt voorbeelden van rechtvaardigingsgronden voor de gevallen waarin de werkgever zich wil beroepen op een (overeengekomen) verbod om voor een ander arbeid te verrichten. De in de richtlijn opgenomen rechtvaardigingsgronden zijn:
  • gezondheid en veiligheid.
  • de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie.
  • de integriteit van overheidsdiensten.
  • het vermijden van belangenconflicten. 
Ben je ervan bewust dat dit voorbeelden zijn en dat de reden die je wil gebruiken hier niet expliciet tussen hoeft te staan. Als je een verbod op nevenwerkzaamheden bent overeengekomen met je medewerker in de arbeidsovereenkomst, ben je er dan van bewust dat je hier alleen een beroep op kunt doen als je hier objectieven redenen voor hebt. Je hoeft deze gronden niet op te nemen in je arbeidsovereenkomst, De rechtvaardigheid kan ook naderhand gegeven worden, als je als werkgever een beroep doet op deze bepaling.
 
Wil je hier meer over weten? Of heb je advies nodig bij een specifieke casus? Laat het ons weten en we adviseren je graag.

 
Marijn van den Bosch
 
Marijn van den Bosch
Directeur
m.vandenbosch@bakkerenbosch.nl
088 - 555 0909
    LinkedIn


 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Zoekt u een nieuwe collega?

Heeft u een vacature en wilt u graag ondersteuning bij de invulling? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.
 

 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
 
 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van updates op het gebied van HR, meldt u dan aan via onderstaande button.