Sollicitatiebrief schrijven - Solliciteren

Hoe schrijf je een perfecte foutloze sollicitatiebrief



Hoe schrijf je een goede en pakkende sollicitatiebrief?

De sollicitatiebrief bepaalt vaak of je wordt uitgenodigd voor een gesprek of dat je wordt afgewezen. Het dient een introductie te zijn, die je naast jouw cv meestuurt en geldt als begeleidend schrijven om extra informatie over jou te verschaffen.

In een sollicitatiebrief vermeld je waarom je bij de betreffende organisatie wilt werken en waarom je denkt geschikt te zijn voor de betreffende functie. De brief moet beknopt zijn en liever niet langer dan drie alinea's. Er moet in staan wat je voor de nieuwe organisatie wilt doen en waarom jij geschikt bent voor deze baan. De brief moet een uitnodiging zijn om je cv te lezen.

De stijl van de begeleidende brief moet passen bij het cv dat je meestuurt. Je dient jouw brief in dezelfde stijl te schrijven als je cv. Dus is je cv formeel en zakelijk, dan dient jouw cv dat ook te zijn. De brief moet worden getypt in een duidelijk lettertype en dient er verzorgd uit te zien. Zorg er voor dat er geen taal- en spelfouten in zitten, dus een extra controle is niet overbodig.

De sollicitatiebrief kan je in drie delen splitsen: aanhef en opening, motivatie en de afsluiting.
 


Hoe schrijf je de aanhef en opening van een sollicitatiebrief?

Je dient de brief te beginnen met ´Geachte heer/mevrouw’. Met een informelere manier kan je starten als je bekend bent met de betreffende persoon. Pas hier echter wel mee op. Met ‘Geachte heer/mevrouw’ maak je nooit een verkeerde indruk, met een informele manier misschien wel. In de opening van de brief meld je hoe je aan de vacature bent gekomen, de datum die bij de desbetreffende vacature hoort en waarom je geïnteresseerd bent in de vacature. Ook kan je in deze alinea verwijzen naar een reeds eerder plaatsgevonden telefoongesprek of ander gesprek met een werknemer van de organisatie.
 


Hoe schrijf je de motivatie in een sollicitatiebrief?

Na de openingsalinea volgt de alinea waarin de werkgever kan lezen waarom je geschikt bent voor de functie en over welke kwalificaties je beschikt. Meld wat je specifiek aantrekkelijk vindt aan de functie en/of organisatie en waarom ze jou moeten aannemen. Dit is het belangrijkste deel van de begeleidende brief. Hier wordt een beslissing gemaakt of er naar je cv wordt gekeken of niet.
 
Je moet hier twee of drie van je belangrijkste pluspunten en/of overeenkomsten met de functie noemen en concrete informatie geven over je opleidingen en ervaring. Noem punten waarvan je zeker weet dat ze verband houden met de baan waarnaar je solliciteert. Verder ga je in het kort in op jouw persoonlijke vaardigheden en eigenschappen die van belang zijn voor de betreffende functie.
 


Hoe schrijf je de afsluiting van een sollicitatiebrief?

Let er op dat je de brief niet afraffelt of nietszeggend afsluit. Zorg ervoor dat je op een sterke, goed onderbouwde manier afsluit, met het aanbod om jouw sollicitatie in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Je kan op de volgende manier afsluiten: 'Graag zou ik mijn brief nader willen toelichten in een persoonlijk gesprek. Ik zie uit naar uw spoedige reactie.' Sluit af met 'Met vriendelijke groet' of ‘Hoogachtend’.
 


Tips voor een het schrijven van een perfecte/foutloze sollicitatiebrief:

  • Controleer op taal- en spelfouten
  • Zorg dat je brief geen opsomming van je cv is
  • De brief mag maximaal 1 A4-tje zijn
  • Richt je brief aan een concreet persoon ook al is het een open sollicitatie
  • Val niet in algemeenheden
  • Schrijf niet te veel met ‘ik’
  • Zorg ervoor dat je brief en cv compleet zijn, inclusief alle contactgegevens


 

Op zoek naar nog meer sollicitatietips?

Dan ben je bij ons aan het goede adres!

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Aanmelden kandidaat

Wil jij dat wij op zoek gaan naar een vacature die bij jou past? Meld je dan aan via onderstaande button.
 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram