Tips voor het voorbereiden en voeren van een sollicitatiegesprek - SolliciterenHoe voer je een goed sollicitatiegesprek? 

Een goed gesprek begint met een goede voorbereiding. De sollicitatiebrief en het cv zijn belangrijke middelen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Maar in het sollicitatiegesprek bepaalt de toekomstige werkgever of deze met je doorgaat of niet. De keuze hiervoor wordt ook vaak in de eerste minuten van een gesprek gemaakt. De eerste indruk is dus van groot belang!
 


Hoe kan je je voorbereiden op het sollicitatiegesprek?

Het succes van jouw sollicitatiegesprek is grotendeels afhankelijk van jouw voorbereiding. Als voorbereiding dien je er voor te zorgen dat je over zelfkennis beschikt, weet wat je kunt en wat je wilt. Denk ook na over hoe je wilt overkomen en welke indruk je wilt achterlaten. Zorg ervoor dat je de vacature goed doorneemt en eventuele vragen opschrijft, zodat je die kunt stellen in het sollicitatiegesprek. Deze vragen kunnen naast de functie ook over de organisatie, afdeling, team en de doelen en vooruitzichten van de organisatie gaan. Vragen over concurrenten en klanten kunnen daar ook bij horen. Verschillende antwoorden op deze vragen kun je vinden op de website, jaarverslagen, brochures of andere documentatie. Mocht je iemand kennen die bij de organisatie werkt, kun je altijd met hem of haar alvast een keer gaan praten.
Zorg er voor dat je weet met wie je het gesprek hebt, wat hun namen zijn en welke functie ze bekleden. Het kan namelijk even schrikken zijn als er ineens meerdere personen tegenover je zitten. Verder is het belangrijk bepaalde vragen voor te bereiden.
 


Wat zijn veel voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek waarop je je kan voorbereiden?

  • Waarom ben je bij jouw vorige werkgever gestopt of wil je stoppen?
  • Waarom wil je bij deze organisatie werken?
  • Wat verwacht je van deze functie?
  • Waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?
  • Wat zijn jouw sterke en minder ontwikkelde eigenschappen?
  • Waarom wil je deze functie?
 

Wat wordt er verwacht tijdens het sollicitatiegesprek?

Vroeger werden in een sollicitatiegesprek de vragen enkel door de interviewer gesteld, tegenwoordig is dat niet meer het geval. Het is geen eenrichtingsverkeer meer. Ook jij als sollicitant kan vragen stellen. Voor beide partijen is het aftasten en een oriënterend gesprek. Let er op dat je niet de regie in handen gaat nemen, want deze hoort bij de interviewer te liggen.

Het gesprek zal voornamelijk betrekking hebben op de functie. De werkgever wil er achter komen of je voldoet aan de functie eisen, je past binnen de organisatiecultuur, het team en jouw motivatie om voor de organisatie te werken. Voor jou is het belangrijk om te zien of jouw beeld van de functie ook klopt met de werkelijkheid en je past binnen de organisatie en de bedrijfscultuur. Stel dus ook vragen over deze punten en zorg er voor dat je niet enkel gefocust bent op de functie en de arbeidsvoorwaarden. Vragen die je stelt dienen goed beantwoord te worden, dus neem geen genoegen met vage antwoorden en vraag door als je geen toereikend antwoord krijgt.

Sollicitatieprocedures bestaan vaak uit meerdere gesprekken. Het eerste gesprek wordt vaak gevoerd door een personeelsfunctionaris en/of een direct leidinggevende. Let er op dat je tijdens verschillende gesprekken met verschillende mensen van de organisatie spreekt. Het zegt namelijk iets als je alle gesprekken met dezelfde persoon voert. Het eerste gesprek is vooral oriënterend en het is belangrijk, dat je hier een goede eerste indruk maakt. De eerste indruk bepaalt namelijk vaak de mening van de werkgever.
 


Let op non verbale communicatie tijdens het sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek is buiten je verbale communicatie ook je non verbale communicatie van groot belang. Het gaat er dus niet alleen om wat je tijdens het gesprek zegt, maar ook hoe je het vertelt en welke lichaamshouding je aanneemt. Let er dus op, dat je interesse toont door goed te luisteren, oogcontact te maken en anderen uit laat praten. Neem een actieve maar ontspannen zithouding aan, gebaren maken tijdens het praten mag, als het maar niet te overdreven is.

Probeer ook buiten het gesprek om informatie te verzamelen. Let bij binnenkomst op hoe je ontvangen wordt, hoe mensen met elkaar omgaan, hoe werkplekken eruitzien, hoe mensen gekleed zijn, want ook deze zaken zeggen iets over de organisatie.Op zoek naar nog meer sollicitatietips?

Dan ben je bij ons aan het goede adres!
 

Vacatures

Ben jij op zoek naar een vaste of een tijdelijke baan? Bakker & Bosch helpt je graag bij het vinden van de baan die écht bij jou past. We hebben een breed aanbod aan verschillende vacatures van monteur tot accountmanager en van recruiter tot marketeer.
 
 

Aanmelden kandidaat

Wil jij dat wij op zoek gaan naar een vacature die bij jou past? Meld je dan aan via onderstaande button.
 

Volg ons op social media

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Volg ons dan nu via:
 

Facebook
LinkedIn
Instagram